Hopp til innhold

Historiens verste pave

Pave Aleksander VI. En korrupt skjørtejeger som forgiftet sine venner, fikk barn med sin datter og bragte Vatikanstaten til nye høyder av lav moral. Historikere regner ham som en direkte årsak til reformasjonen. Her er historien om verdens verste pave.

Alexander VI
Foto: Wikimedia Commons

Hør: Historiens verste pave

- Aleksander VI må uten tvil kalles den mest dekadente og beryktede paven gjennom den katolske kirkes historie.

Det sier kunsthistoriker Daniel Johansen (25), som er fascinert av Rodrigo Borgia, den spanske pavens egentlige navn.

- Det finnes ikke noe bedre eksempel på et menneske som til de grader representerer det motsatte av den posisjonen han er satt til. Han skulle være Kristi stedfortreder på jord, men oppfører seg snarere som Anti-Krist, sier Johansen.

Fra sølibat til orgier

Kardinal Rodrigo Borgia ble utpekt til pave i 1492, antakelig ved hjelp av enorme bestikkelser. Til tross for kravet om sølibat hos katolske geistlige, var Aleksander VI en amorøs mann, og ble far til minst fem barn. Det har i århundrer versert et rykte om han fikk et av disse barna med datteren Lucrezia, men det er ikke bevist.

Under denne festglade pavens regjeringstid var ikke pavepalasset forbeholdt religiøse seremonier. Han var en aktiv arrangør av teateroppsetninger, danseforestilinger – og orgier, der kardinaler og prester villig deltok. Den mest beryktede orgien fant sted i pavepalasset i 1501 under den såkalte Kastanjebanketten. Ifølge pavens seremonimester, Johann Burchard, gikk det nokså vilt for seg:

”Femti kurtisaner var på plass for å underholde bankettens gjester. Etter at maten var fortært, ble kandelabre plassert rundt på gulvet og mengder av kastanjer ble kastet ut i salen. Deretter ble kurtisanenes klær auksjonert bort, hatt etter hatt, strømpe etter strømpe. Dette for at de skulle krype nakne over gulvene og plukke opp alle kastanjene. Etter å ha nytt dette synet, engasjerte medlemmer av presteskapet og bankettens gjester seg i seksuelle aktiviteter med de avkledde pikene. Tjenerne ble satt til å holde tellingen med herrenes orgasmer, for paven verdsatte virilitet og målte en manns maskulinitet ut fra hans ejakulasjonskapasitet.”

Fikk smake sin egen medisin

- Det at han omga seg med elskerinner, var nå en ting som bidro til å trekke ned seriøsiteten. Men også det at han utstrakt forgiftet alle rundt seg som han ønsket å arve var noe som også ga ham og den katolske kirke et noe tvilsomt rykte, sier Johansen.

I 1503 fikk paven smake sin egen medisin. Etter et smertefullt dødsleie forårsaket av en forgiftet konfekt, døde pave Aleksander VI. Han etterlot seg et ettermæle den katolske kirke gjerne skulle vært foruten. Knapt 50 år seinere var den protestantiske reformasjonen et faktum. Rodrigo Borgias utsvevende liv som katolsk leder har måttet ta store deler av skylden.

Hør mer om historiens verste pave i Mellom himmel og jord, søndag 10.02.08 kl. 10.05 på NRK P1

Tilrettelagt for web av Per Kristian Johansen.

NRK P1