Hopp til innhold

Atomangrepet på Hiroshima

6. august 1945 slapp det amerikanske bombeflyet "Enola Gay" en atombombe over den japanske byen Hiroshima

Atomskyen over Hiroshima
Foto: SCANPIX Sverige / SCANPIX

For første gang i historien hadde et atomvåpen blitt detonert over et bebodd mål. En milliondel av et sekund senere var byen tilintetgjort. Av Hiroshimas 300 000 innbyggere døde over 140 000 av atombombens vanvittige ødeleggelser. På grunn av senskader og strålesyke var antallet døde kommet opp i over 200 000 fem år etter bombingen.

Ved krigens slutt fant amerikanske styrker denne japanske filmen fra Hiroshima. Filmen er tatt opp i dagene etter bombingen og viser de redselsfulle skadene etter atombomben:

Se: Etter atombomben

To overlevende etter atombomben over Hiroshima.
Foto: AFP / AFP

Hør intervju med noen av de som overlevde bombingen av Hiroshima i dette radioprogrammet fra 1951. Programleder er Albert Henrik Mohn:

Hør: Hiroshima - 5 år etter.

Nagasaki

Tre dager etter angrepet på Hiroshima, 9. august, slapp amerikanerne sin andre atombombe over Japan. Nagasaki, helt vest i Japan ble offer for en ny bombe som tok vel 70 000 menneskeliv. Den 15. august kapitulerte Japan.

Hvorfor?

Hva var grunnen til at USA valgte å bruke atomvåpen mot en fiende som i realiteten allerede var slått? Hovedargumentet var at bombene ble brukt for å slippe en invasjon av Japan, og dermed spare amerikanske soldaters liv. Et annet motiv kan ha vært å vise styrke i forhold til Sovjetunionen: "vi har bomben, og vi er i stand til å bruke den!"

Hiroshima etter atombomben
Foto: STANLEY TROUTMAN / AP

Hør mer om hvorfor USA brukte atombomber mot Japan i dette radioprogrammet som ble sendt 8. august 1985. Programleder er Torstein Sandø:

Hør: Hvorfor ble atombomben sluppet over Hiroshima?