NRK Meny
Normal

Hindringer i veien

Om jeg ikke kommer til København i tide, reiser jeg aldri mer til Norge.

I Københavns havn
Foto: Scanpix / SCANPIX

Dette postkortet har avsender Birgit Skogli fra Åsnes.

Jeg hadde reist alene til Norge fra Danmark i oktober 1961 for å jobbe i et hus på Bygdøy med to barn. Til jul reiste jeg hjem og feiret med min familie, men da tiden var kommet for å dra tilbake til Oslo var det svært dårlig vær.

Aldri mer Norge

Drosjen fra mine foreldre til togstasjonen kjørte i grøfta grunnet snøen, og da jeg endelig kom frem til stasjonen var toget to timer forsinket. Jeg trodde jeg ikke ville rekke båten og bestemte meg for at om jeg ikke kommer til København i tide, reiser jeg aldri mer til Norge.

Vel fremme i København var det lange bilkøer på grunn av været, det var like før jeg ville reise tilbake til Lolland da en mann spurte om det var noen som skulle til Norge i nærheten? Jeg stod frem og sa ja, og ved et mirakel rakk jeg båten.

Lykkelig og vanskelig slutt

18. januar 1962, rett etter jeg hadde kommet til Norge igjen, møtte jeg min mann, og i august samme år giftet vi oss i Danmark. Vi er fortsatt gift og har fått 8 barn som nå er voksne.

Mange ganger har jeg lurt på hva som ville skjedd om jeg ikke hadde rukket båten. Da hadde jeg nok aldri kommet til Norge igjen.

Eneste skår i gleden er at vi mistet nummer 7. i en arbeidsulykke for tre uker siden.

Vi bodde først i Oslo, der de to første ble født, så på Aurskog hvor vi fikk to til. På Søndre Land fikk vi fire barn.

Nå bor vi på Finnskogen, inne i skogen uten noen naboer, bare min mann og jeg.