Hopp til innhold

Herr og fru Ananas

Margit og Hjalmar Heggen dro med sine barn til Australia på 1950-tallet. De endte opp som ananasbønder, og levde resten av livet i regnskogen. Hør Margit og Hjalmar fortelle om sitt utrolige liv.

ANANAS
Foto: FRED TANNEAU / AFP

I 1951 reiste Margit Heggen og hennes tre barn den lange vegen fra Norge til Australia. Der ble hun gjenforent med sin mann Hjalmar Heggen, som hadde kommet i forveien. De første årene bodde Margit og Hjalmar med barna i et vanlig hus i byen. Men etterhvert vokste det fram et sterkt ønske hos dem om å leve nær naturen.

Dermed flyttet de ut i den australske regnskogen. De ryddet land og begynte å dyrke ananas. Det var et daglig slit, for Margit og Hjalmar ønsket å drive biodynamisk - uten hjelp av sprøytemidler. Men ananasen deres ble viden kjent i Australia for sin usedvanlig gode smak, og australierne begynte å kalle det norske paret for "Mr and Mrs Pineapple"; herr og fru Ananas. Reporter Tor Risberg møtte Margit og Hjalmar Heggen i 1988, og da var de 82 og 83 år gamle. Hele tiden har de bodd under åpen himmel, og levd av ananasproduksjon og ellers det som den frodige regnskogen kunne by dem.

Hør: Herr og fru Ananas.

I 1951 kunne Australsambandet; forbundet av de australske statene som i dag utgjør staten Australia, feire 50 år. Hør professor Torleiv Hytten fortelle om det australske samfunnet anno 1951:

Australia i 1951 - 1.

Australia i 1951 - 2.

Disse programmene blir sendt i NRK Gull tirsdag 6. juni kl. 9.00 og kl. 20.00, samt i reprise fredag 9. juni kl. 15.00 og mandag 12. juni kl. 18.00.