Hopp til innhold

Hermetikk, takk!

Den 15. mai 1809 sendte kokken Nicolas Appert et brev til de franske myndighetene, der han opplyste at han hadde funnet en metode for å konservere mat.

Blikk for hermetikk
Foto: Storløkken, Aage / SCANPIX

Blikk på hermetikk
Foto: Scanpix

"Blikk på hermetikk". En film om norsk hermetikkindustri fra 1966:

Se: Blikk på hermetikk

Appert vant dermed premien på 12 000 franc for den som kunne skaffe Napoleons soldater holdbar mat, og Apperts metode regnes samtidig som starten på hermetikken.

Champagneflasker

Appert brukte champagneflasker til den tidligste hermetikken, fordi flaskene hadde sterkt glass. Flaskene ble forseglet og varmet opp, slik at mikroorganismene i matvarene ble drept. Appert var ikke selv klar over hvorfor mat holdt seg på denne måten. Dette ble først klart midt på 1800-tallet på grunn av Louis Pasteur s arbeid med mikroorganismer.

Norma Hermetikkfabrikk i Stavanger
Foto: Scanpix / SCANPIX

"Ikke noe snikk-snakk, Bjellands hermetikk, takk!"

Norsk hermetikkindustri startet i 1841, da Christian August Thorne grunnla en hermetikkfabrikk i Drammen. Men glansperioden for norsk hermetikk var brislingindustrien i første halvdel av 1900-tallet, som var dominert av Christian Bjelland i Stavanger. I 1925 var det 198 hermetikkfabrikker i Norge - 59 av dem lå i Stavanger.

Bjellands sardiner ble en kjent merkevare og en stor eksportartikkel.
I dag er det ikke mange hermetikkprodusenter igjen i Norge. Våren 2009 er det usikkert om den tradisjonsrike fabrikken Vesteraalen
unngår nedleggelse.


Les mer om norsk hermetikkindustris historie på hjemmesidene til Norsk hermetikkmuseum

Mat for krig og katastrofer

Særlig under første verdenskrig steg etterspørselsen etter hermetikk voldsomt , og norske soldater spiste "død mann i boks" til utpå 1990-tallet. Fortsatt blir folk anbefalt å ha hermetikk på lager i tilfelle kriser som f.eks. influensa-epidemier.

- Og symbol for moderne liv

Konservering av matvarer gjør menneskene uavhengig av sesongene i landbruket, og gjør det lettere å unngå mangelsykdommer. Det er noe av det som har gitt oss følelsen av å være "moderne" mennesker, løsrevet fra tradisjoner og fri til å gjøre - og spise - hva vi vil.