NRK Meny
Normal

Hellaren i Jøssingfjord

Bli med på en vandring innerst i Jøssingfjorden, - med krigshistorie, lukten av fattig-Norge og et besøk i de to strandsitterstuene under ”Hellaren”.

Utsikt over Jøssingfjorden.
Foto: Gunleiv Hadland

Da det tyske transportskipet ”Altmark” søkte ly i Jøssingfjorden i februar 1940, kom krigen til Norge. Skipet ble bordet av engelske soldater og over 300 krigsfanger ble frigitt. Begrepet ”Jøssing”, som NS først myntet som et skjellsord, ble senere en hedersbetegnelse på Hjemmefrontens tilhengere.

Leif Dybing er direktør ved Dalane Folkemuseum.

Leif Dybing er direktør ved Dalane Folkemuseum.

Foto: Øyvind Arntsen / NRK

Men en historisk vandring innerst i Jøssingfjorden fører lenger tilbake i historien. Et av Norges første kraftverk og smelteverk lå her, og ennå står to små strandsitterstuer helt innunder fjellet på ”Hellaren”. De har ikke vært malt på 100 år, men ennå står de der, en rød og en blå liten stue helt inntakt fra fattig-Norge.

To strandsitterstuer under et fjelloverheng i Jøssingfjord . Her har det vært permanent bosetting

To strandsitterstuer under et fjelloverheng i Jøssingfjord . Her har det vært permanent bosetting siden steinalderen.

Foto: Øyvind Arntsen / NRK

Fjellet ruver 14 meter ut over takene, som aldri har hatt tjærepapp eller takstein. De står tørt innunder fjellet på samme sted som det har vært bosetting helt tilbake til eldre steinalder. Lukten fra grua sitter i veggene etter mer enn 200 års fyring, og hit kommer publikum fra hele verden for å overnatte eller stillferdig gå over terskelen inn til en annen tid.

Denne utgaven av Museum, fra 2007, hører du i NRK P2 lørdag 7/7 kl. 16.03, og søndag 8/7 kl. 08.03. Programleder er Øyvind Arntsen.