NRK Meny
Normal

Hans Marius fikk første finalebillett

- Imponerende, du er allerede en virtuos solist på scenen, mente juryen. Og sendte Hans Marius Andersen til finalen i NRKs store klassiske solistkonkurranse.

Hans Marius Andersen

Hans Marius Andersen (17) fra Bergen spilte seg rett til finalen i NRKs solistkonkurranse Virtuos, med utdrag fra Johann Nepomuk Hummels trompetkonsert. Akkompagnatør var Lennart Wolfgram.

Foto: Erik Dyrhaug / NRK

Virtuos 2012: Delfinalister gruppe 1

Kampen om den aller første finalebilletten i NRKs solistkonkurranse Virtuos 2012 stod mellom fra venstre: Trompetisten Hans Marius Andersen, klarinettist Joar Klæboe Henriksen, pianist Ellisiv Tandberg og gitaristen Tormund Blikra Vea.

Foto: Erik Dyrhaug / NRK

Etter knallsterk konkurranse i den aller første delfinalen i Virtuos 2012, ble det trompetisten Hans Marius Andersen fra Bergen som dro i land den aller første sikre finaleplassen.

- Det er bare kjempekjekt, og jeg synes det gikk skikkelig bra på scenen.Helt fra jeg kom til delfinale, har det jo vært en drøm å få spille finale også. Og her var jo alle så flinke, så det var ingen selvfølge, sier den nyslåtte finalisten.

Dommerpanelet lot seg kraftig imponere av Hans Marius innsats i Hummels berømte trompetkonsert, og mente at han allerede er en teknisk virtuos.

- Du står som en trygg solist på scenen allerede, nå kan du fokusere på å fortelle de musikalske historiene, mente juryen.

Og selv var Hans Marius bortimot maks fornøyd med innsatsen.

- Særlig er jeg fornøyd med at jeg klarte å holde liv i frasene og musikken gjennom begge de to satsene.

- Musklene skal være sultne

Og formelen for å prikke inn toppformen når det gjelder, ligger først og fremst i å holde igjen under oppvarmingen.

- Jeg har ikke noe bestemt rituale før konsert, men jeg spiller aldri mye når jeg varmer opp. - Musklene skal være sultne, ikke slitne, når jeg går på scenen.

Fram mot finalen 18. mars skal Hans Marius lytte masse til Mozarts musikk, for å være på topp når han står som solist med Kringkastingsorkestret i Store Studio.

- Nå skal jeg virkelig finpusse det wienerklassiske tonespråket, sier er heltent Virtuosfinalist.

Ellisiv får en ny sjanse

Ellisiv Tandberg
Foto: Erik Dyrhaug / NRK

Også pianist Ellisiv Tandberg (17) fra Gjøvik gjorde inntrykk på dommerne med sine tolkninger av musikk av Scarlatti, Debussy og Chopin.

Hun kom på 2. plass sin pulje, og får dermed en ny sjanse i den siste delfinalen.

Her hører juryen en ekstra gang på fire utvalgte delfinalister, for å finne de to siste finalistene.

Neste delfinale i Virtuos 2012 hører du søndag 26. februar kl. 10.05 på NRK P2.