NRK Meny
Normal

Hallesbys tale om helvete

Ukas Gullprogram spenner over en rekke tema. Alt fra Ole Hallesbys berømte tale som utløste "Helvetesdebatten" til livet på andre planeter.

Ole Hallesby
Foto: Scanpix / Scanpix

Mandag 5. fabruar kan du høre biskop Berggrav fortelle om erkebiskop Nathan Söderblom. Söderblom ble internasjonalt kjent som arkitekten bak den økumeniske bevegelsen på 1900-tallet, og var også aktiv i fredsarbeid. Det siste innbrakte ham Nobels fredspris i 1930.

NRK Gull sender også Verdt å vite fra 1991 hvor Rolf Stabell forteller om SETI som brukes i leting etter intelligens i verdensrommet.

Et besøk hos en grevling blir det også. I programmet ”I grevlingens hule” får vi en ”hjemme-hos”- reportasje fra skogen. Programleder Knut Røe, sammen med Per Hafslund og Karsten Edvardsen, stikker en mikrofon inn i hula der grevlingen ligger og sover. Nysgjerrigheten tar overhånd og de vekker han opp.

 

Leif Enger, her som mesterdetektiven Cox
Foto: Storløkken, Aage / Scanpix

Og det blir musikk også på den første dagen i uka. I et program fra 1939, hører vi Willy Johansens orkester spille romantiske stykker som lytteren kan drømme til når festen er over. Og i et program fra 1946 kan du møte de to herrene Leif Enger og Lauritz Falk som humørfylte syngende "spanjoler"!

Onsdag 7. februar får du møte forfatteren Finn Carling. I 1984, ble han intervjuet av Liv Haavik i NRK radio. Anledningen var hans bok "Troende sinn" som utkom det året. I denne boka skriver humanisten Finn Carling om kristen tro.

Det blir også musikk på onsdag med serien "Grammofonplatens århundre" er fra 1975. Et sentralt tema i programmet er hvordan musikken påvirker oss. Psykologene har teorier om det og markedskreftene prøver å utnytte teoriene til sin fordel.

Fredag 9. februar startes med talen til Ole Hallesby. Januar 1953 holdt han en tale i Storsalen i Oslo der han med rene ord fortalte forsamlingen at helvetet var alternativet for den som ikke omvendte seg til Gud.

I "Grammofonplatens århundre" del 3 er det låtskrivere som er tema og dertil får vi høre flere kjente slagere.