Hallesbys tale om helvete

Ukas Gullprogram spenner over en rekke tema. Alt fra Ole Hallesbys berømte tale som utløste "Helvetesdebatten" til livet på andre planeter.

Ole Hallesby
Foto: Scanpix / Scanpix

Mandag 5. fabruar kan du høre biskop Berggrav fortelle om erkebiskop Nathan Söderblom. Söderblom ble internasjonalt kjent som arkitekten bak den økumeniske bevegelsen på 1900-tallet, og var også aktiv i fredsarbeid. Det siste innbrakte ham Nobels fredspris i 1930.

NRK Gull sender også Verdt å vite fra 1991 hvor Rolf Stabell forteller om SETI som brukes i leting etter intelligens i verdensrommet.

Et besøk hos en grevling blir det også. I programmet ”I grevlingens hule” får vi en ”hjemme-hos”- reportasje fra skogen. Programleder Knut Røe, sammen med Per Hafslund og Karsten Edvardsen, stikker en mikrofon inn i hula der grevlingen ligger og sover. Nysgjerrigheten tar overhånd og de vekker han opp.

 

Leif Enger, her som mesterdetektiven Cox
Foto: Storløkken, Aage / Scanpix

Og det blir musikk også på den første dagen i uka. I et program fra 1939, hører vi Willy Johansens orkester spille romantiske stykker som lytteren kan drømme til når festen er over. Og i et program fra 1946 kan du møte de to herrene Leif Enger og Lauritz Falk som humørfylte syngende "spanjoler"!

Onsdag 7. februar får du møte forfatteren Finn Carling. I 1984, ble han intervjuet av Liv Haavik i NRK radio. Anledningen var hans bok "Troende sinn" som utkom det året. I denne boka skriver humanisten Finn Carling om kristen tro.

Det blir også musikk på onsdag med serien "Grammofonplatens århundre" er fra 1975. Et sentralt tema i programmet er hvordan musikken påvirker oss. Psykologene har teorier om det og markedskreftene prøver å utnytte teoriene til sin fordel.

Fredag 9. februar startes med talen til Ole Hallesby. Januar 1953 holdt han en tale i Storsalen i Oslo der han med rene ord fortalte forsamlingen at helvetet var alternativet for den som ikke omvendte seg til Gud.

I "Grammofonplatens århundre" del 3 er det låtskrivere som er tema og dertil får vi høre flere kjente slagere.