Direktør for Kristiansand Symfoniorkester

- Det blir herlig å ta en pause fra komponeringen, sier Håkon Berge. Etter påske begynner han som direktør for Kristiansand Symfoniorkester.

Håkon Berge
Foto: Ole Andreas Bø / NRK

Komponisten og styrelederen i opphavsrettighetsorganisasjonen TONO, Håkon Berge ble torsdag ansatt som ny direktør for Kristiansand symfoniorkester. Han er ansatt for en åremålsperiode på fire år, og begynner like etter påske.

Tar pause fra komponeringen

Berge har hatt mange ulike oppgaver i norsk kulturliv, men fram til nå har han hele tiden hatt komponeringen som en bærende del av sitt yrkesliv.

- Nå legger jeg komponeringen på is, og det blir herlig med en pause fra det. Jeg har levd av å være komponist siden jeg var 21 år, og da er det bra å ta en kreativ pause. En kan ikke drive rovdrift på sin kreative kraft, innimellom må en lade opp, sier Berge.

Som direktør skal han samarbeide nært med orkesterets kunstneriske leder, dirigenten og komponisten Rolf Gupta.

- Det gleder jeg meg veldig til, det at han er der er noe av det som gjør jobben attraktiv for meg. Han er en god kunstnerisk leder, og vil for meg bli en viktig samtalepartner. Jeg tror også at jeg vil kunne gi ham den nødvendige motstand, mener Berge.

Du er ansatt som direktør - vil du også ha en kunstnersik innflytelse?

- Jeg vil ha en innflytelse via Rolf og samarbeidet med ham. Men han er kunstnerisk leder, og jeg er direktør.

Oppfordret til å søke

Berge ble spurt om å søke stillingen, og tok utfordringen fordi han skal arbeide med et orkester i vekst.

- Kristiansand symfoniorkester er et lite orkester som skal bli større, og dessuten skal de inn i det nye konserthuset Kilden, som er et svært profesjonelt hus. Hvis vi satser og leverer godt nok til byens publikum vil vi kunne gjøre nye ting og få en helt ny giv, mener Berge. Hva han vil at publikum skal få oppleve vil han ikke si noe om nå.

- Nå må jeg komme meg til Kristiansand først, så får vi se, sier han.

Tror på vekst

Kristiansand symfoniorkester teller i dag 51 musikere, men har klare ambisjoner om å vokse til 70 når de skal inn i et nytt hus. I så fall må kulturministeren, fylkespolitikere og kommunepolitikere åpne pengesekken og bevilge flere stillinger til orkesteret. Nylig har Tromsø symfoniorkester gitt opp sitt mangeårige ønske om å bli et stort orkester, og heller slått seg sammen med bl.a. Bodø Sinfonietta for større prosjekter.

Har du tro på at Kristiansand symfoniorkester vil vokse seg stort?

- Hvis vi leverer så godt at publikum synes det er verdt det, vil det gi resultater fra politikerne. Det er jo publikum og velgerne som bestemmer, sier Berge.

Hva synes du om kulturminister Giskes orkesterpolitikk?

- Det vil jeg ikke uttale meg om før jeg har begynt i jobben i Kristiansand. Men det er deilig å ha en energisk kulturminister - det kommer hele feltet til gode, mener Berge.

Les også:

Tromsø Symfoniorkester endrer kurs

Orkestersatsing fra Giske