Hopp til innhold

Gullgraverliv i Nome

I siste halvdel av 1800-tallet herjet gullfeberen på det amerikanske kontinentet, og mange av dem som søkte lykken som gullgravere havnet i Nome.

Alaska
Foto: CAN-FOTO: PAUL HANSEN / Scanpix

Nome i vest-Alaska var opprinnelig en eskimolandsby, og stedet skal ha fått navnet sitt da en britisk sjømann mistolket spørsmålet
"name?" (= "navn?") på et sjøkart.

Da det ble oppdaget gull der i september 1898, forvandlet det lille stedet seg til et sydende utgangspunkt for lykkejegere. Gullgravernes camp, Anvil City, hadde i 1900 et innbyggertall rundt 20.000, men innbyggertallet sank raskt igjen etter 1903 da alle lett tilgjengelige felt var tomme. Influensaepidemier gjorde også sitt til å redusere folketallet, men gullgraving fortsatte å være den største næringen i Nome helt til 1962.

I dag er kanskje Nome mest kjent i forbindelse med det krevende hundeløpet "Iditarod Trail Sled Dog Race" som i mars hvert år går fra Anchorage til Nome.

I 1900 dro 20 år gamle Anders Sæther fra Øksendalen på Nordmøre til Nome for å prøve seg som gullgraver. Broren Gunder kom etterhvert også til Nome, og der ble de i flere år. De fant litt gull, men måtte også ta andre jobber for å overleve. Brødrene Sæther forteller om gullgraverlivet til programleder Arne Altern programmet "På jakt etter gull" fra 1954.

Hør deres historie på NRK Gull mandag 8. oktober kl. 06.00 eller torsdag 11. oktober kl. 15.00.