Fransk stjernepianist funklet

Den franske stjernpianisten Hélène Grimauds myke musikalitet imponerte mest i Oslo konserthus torsdag kveld.

Hélène Grimaud.
Foto: Kasskan/Deutsche Grammophon.

Schumanns klaverkonsert er litt kronglete å få fatt i, der solostemmen ligger innevevd i tjukk orkestersats. Og orkester og solist stanget litt i noen ivrige forsøk på å finne inngangene. Men Hélène Grimaud (40) pustet seg inn i en myk og organisk tolkning som ble nøkkelen inn til de mange vakre lyriske partiene. Hennes klangbeherskelse er suveren, og hun var sjef over rommet også i de mer massive partiene mot slutten.

Se Dagsrevyens innslag om konserten

Kammermusikalsk vag drøm

Norgespremieren på Ketil Hvoslefs stykke "Ein Traumspiel" åpnet konserten med noen vare, drømmeaktige sekvenser, som i ulike klipp og lag bygget seg opp i intensitet. Stykket rakk å komme over scenekanten rett før plinget kom og det hele var over. Stykkets gode idé har en kammermusikalsk utforming som ikke helt satte seg i rommet torsdag kveld.

Ikke full klaff

Eivind Gullberg Jensen. Foto: Paul Bernhard.
Foto: Paul Bernhard.

Det var kveldens dirigent, Eivind Gullberg Jensen (37), som hadde bestilt det nye verket til sin egen innsettelseskonsert som sjefdirigent for radioorkesteret i Hannover (NDR) tidligere i høst. Både i Schumann og Tsjaikovksijs 1.symfoni fikk han frem en kultivert orkesterklang, og fikk frem enkelte gyldne øyeblikk. Men særlig de lange og mange transportetappene i den episodiske Tsjaikovskijsymfonien ble pregløse, og dermed var det uklart hva Gullberg Jensen egentlig ville dyrke frem fra Norges beste orkester. Finalens bravurpreg var de i alle fall enige om, og pisket opp et velvillig hjemmepublikum til stående applaus.

Se konsert med Grimaud og Claudio Abbado i Hovedscenen