Hopp til innhold

Grieg som swinger

Edvard Grieg – fra Dorsey-brødrene til Kjell Karlsen. Det er jazzens interesse for Griegs musikk som er temaet for Jan Ditlev denne gangen.

Edvard Grieg
Foto: Nyhetsspiller

Ettersom vår fremste nasjonale musikk-stolthet døde i 1907, så fikk Grieg aldri møte jazzens verden. Derimot har mange jazzmusikere og arrangører fattet interesse for Grieg.

"Harmonikken"

I følge Kjell Karlsen skyldes det at harmonikken i Griegs musikk innbyr til jazz. Dessuten ønsket Grieg selv at folk skulle gjøre noe med musikken hans. Men da Duke Ellington gjorde det – i 1960 – ble det bråk.

Jazz-interessen for Edvard Griegs musikk oppsto imidlertid langt tidligere. The Dorsey Brothers Orchestra spilte inn Anitra’s Dance så tidlig som i 1935, og i 1939 kom John Kirby And His Orchestra med den samme sangen i et nytt Charlie Shavers-arrangement.

Andre som brukte musikken var Jack Teagarden, Django Reinhardt og ”Hot Club”, og bandet til Lee Morgan og Dizzy Gillespie.

Duke Ellington

Duke Ellington
Foto: AP

Den mest kjente jazzen over Grieg er selvsagt Duke Ellingtons Peer Gynt Suites fra 1960. Det førte til et salig rabalder.

Blant annet protesterte Norsk Komponistforening og Grieg-selskapet, og anført av Aftenposten – ”en voldtekt av våre nasjonalklenodier” – ble plata nektet solgt og spilt i radio i nesten ti år. Innbudte gjester fikk en ”urfremføring” av musikken på den amerikanske ambassaden.

Etter at Ellingtons arrangementer ble ”frigitt” har de vært til stor glede, for lytterne selvsagt, men også for storband over hele landet.

Kjell Karlsen

Vår egen orkesterleder Kjell Karlsen har vært opptatt av Griegs musikk i flere tiår. Han har også tidligere arrangert Grieg for storband, men nå – med Kjell Karlsen Big Band og CD-en Edvard Grieg In Jazz Mood – får han oppfylt en drøm, en merkestein etter et langt liv i jazzen og underholdningsmusikkens tjeneste.

Kjell Karlsen har forresten ikke vært helt alene her hjemme om å skape jazz av Griegs toner. Sigurd Køhn, Dag Arnesen, Frode Gjerstad og Brazz Brothers er noen av de som bør nevnes.

Og vi skal heller ikke glemme søta bror og Arne Domnerus, som ga oss Blåtoner fra Trollhaugen. Eller Charlie Norman, som kanskje har det mest spesielle Grieg-formatet med sin Anitra Dance Boogie.

Programmet går lørdag som vanlig, med denne spillelista:
• Sigurd Køhn – More Pepper, Please (More Pepper, Please) 1996
• John Kirby’s Orchestra m/ Charlie Shavers – Anitra’s Dance (Jazzing The Classics) 1939
• Kjell Karlsen Big Band – Norsk dans nr. 2 (Edvard Grieg In Jazz Mood) 2008
• Charlie Norman – Anitra Dance Boogie (Svenske år – 1949) 1949
• Lionel Hampton – Jeepers Creepers (Black Box of Jazz, Vol. 3) 1977 – forrige konkurranse
• Leroy Jones – Jeepers Creepers (Props For Pops) 1996
• Benny Golson - ?? – ukas konkurranse er slang for gamle dagers halliker, de med pedikyr, Cadillac og en aura av fare rundt seg. Innspillinga er fra en ganske ny film, der Golson selv spilte on-screen
• NRKs Radiostorband m/ Helge Hurum – Four Brothers (NRK-opptak fra Elverum) 1989
• T.S.Monk/Nnenna Freelon/Diana Reeves – Suddenly: In Walked Bud (Monk On Monk) 1997
Sonny Rollins – You Don’t Know What Love Is (Saxophone Colossus) 1956
• Jane Irving – I Hear Music (Beams) 2007
Chris Barber – Mood Indigo (At The Jazz Band Ball) 1962

Rundt midnatt på P2 lørdag 23.03, og på NRK Jazz søndag 23.03 og onsdag 09.03, 15.03 og 21.03