Hopp til innhold

Gressholmen - Norges internasjonale lufthavn

Mellom 1927 og 1939 lå hovedstadens lufthavn på den lille øya Gressholmen i indre Oslofjord. Dette var bokstavelig talt en lufthavn, ettersom det bare var sjøfly som landet og tok av her.

Gressholmen 1934

Gressholmen i 1934.

Foto: Bjarne Larsen

Det første selskapet som startet flyruter her, var det tyske Lufthansa, som fløy fra Stettin til Oslo, via København og Gøteborg.

 I 1935 startet Det norske Luftfartsselskap, DNL, en daglig sjøflyrute mellom Oslo/Gressholmen og Bergen, med mellomlandinger i Moss, Arendal, Kristiansand, Stavanger og Haugesund. Denne sommeren var også NRKs reporter Einar Schibbye på besøk på Gressholmen og laget et program i serien "Guttetimen". Schibbye ble vist rundt av flypioneren Bernt Balchen.

Se bilder fra Gressholmen i Gull-galleriet til venste eller klikk her.
Fotograf er flymekaniker Bjarne Larsen som jobbet på Gressholmen fra slutten av 20-tallet. Bildene er fra hans private album og er publisert med tillatelse fra familien.

 

Gressholmen

Tre glade damer foran Ju 52 i 1936.

Foto: Bjarne Larsen

Havørn

Flyet Schibbye fikk komme ombord i, var en Junkers Ju52 som DNL hadde døpt "Havørn". Dette flyet fikk et tragisk endelikt året etter. 16. juni 1936 styrtet nemlig "Havørn" i en fjellvegg ytterst i Sognefjorden og alle de 7 ombord omkom. Ulykken skjedde i tett tåke, og var den første store dødsulykken i norsk, sivil luftfartshistorie.

Hør Einar Schibbyes omvisning på Havørenen og mye mer i Historiehalvtimen på NRK-Gull mandag 1.oktober kl. 06.30 eller torsdag 4. oktober kl. 15.30