Godhet er å si ifra

I ”Under samme himmel” forteller Tomm Kristiansen om møtet med fire foreldreløse jenter i den fattigste bydelen i Cape Town.

Tomm Kristiansen

Hør Tomm Kristiansen fortelle hele historien om de fire foreldreløse barna i Cape Town i ”Under samme himmel”

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

Moren og faren var døde av AIDS. Eldstedattera på 22 år var HIV-positiv , og døende. De tre andre søstrene var i alderen 10-17 år. En onkel skulle se etter dem, men han var alltid full.

– Det er en stor skam å være HIV-positiv i Sør-Afrika, og den eldste søstra hadde derfor ikke tatt noen test. Hun skulle dø, men visste ikke hvorfor, forteller Tomm Kristiansen, - fast kåsør i ”Under samme himmel”:

-Plutselig trosser jeg alt og går inn til henne på soveværelset. Jeg bøyer meg over senga og sier fy-ordet. ”Be legen ta en HIV-test av deg!” Hun ser storøyd på meg og nikker. Jo, hun skal gjøre det.

-Jeg tar med de andre søstrene hennes og går til et supermarked i nærheten. Vi kjøper grønnsaker og frukt og kjøtt og fisk og vaskemidler. Fire fulle bæreposer koster ikke mye for meg med en vestlig inntekt. Idet jeg skal gå, kommer jentene og takker meg i hånden. Hva kan de gi i gjengjeld? Kan vi synge en sang til deg? spør de.

-Så stiller de seg opp langs muren mot nabohuset, står der i sanda med slitte turnsko, og så synger de en salme, en sår blues fra kirken. Tre jenter, trestemt, den eldste med en dyp, rolig stemme, hengivent. Den yngste med det åpne blikket. Det er så ufattelig vakkert, midt i alle disse plager. Hvor kommer det fra? Tårene presser på. De synger for meg, alvorlig og inderlig. Det er som om de tre barna åpner himmelen.

To uker etterpå får jeg brev fra den AIDS-syke jenta. Hun har testet seg. "And I was positive. Thank you so much¨, skriver hun.

Eh, ikke mye å takke for, tenker jeg, men så legger hun til: Jeg har begynt på et kurs så jeg kan få arbeid. Og så får jeg medisiner.

Det var seks år siden. Jeg sjekket igår. Hun lever fortsatt, og fyller 29 i mai.

Hør Tomm Kristiansen fortelle hele historien om de fire foreldreløse barna i Cape Town i ”Under samme himmel” nå på lørdag. I programmet møter du også Cathrine Barth, som fikk låne en diamantring på den siste kvelden som gift kvinne. ”Giveren” var en kvinne hun møtte for første gang samme kveld.

– At hun lånte bort diamantringen sin til meg ble for meg en opplevelse av godhet og omtanke, forteller Cathrine Barth i Oslo.

Godhet er vårens tema i Under samme himmel, som sendes hver lørdag klokka 07:35 i NRK P1.