Hopp til innhold

Glemt nasjonalhelt?

Hør Om Christian August, - en mann som kunne ha forandret hele 1814 om han bare ikke hadde falt av hesten.

Det nyrestaurerte monumentet over Christian August i Paradisbukta ved Huk på Bygdøy.
Foto: Øyvind Arntsen / NRK

Nøyaktig på 200-års dagen for hans dramatiske død, avduket Dronning Sonja det nyrestaurerte monumentet over Christian August i Paradisbukta ved Huk på Bygdøy den 28.mai. Mannen som i sin samtid var den mest populære person i hele Norden, og som så for seg at han personlig skulle samle de tre riker til en forbundsstat under samme konge, er i dag så godt som ukjent.

Nasjonalhelt

Christian August (senere svensk kronprins Karl August)

Christian August (senere svensk kronprins Karl August) 1768-1810.

Foto: Wikipedia

Da han falt av hesten og døde i 1810 var han svensk kronprins og det brøt ut tumulter og kaos i Stockholm under hans gravferd. Som en av prinsene i adelsfamilien Sønderborg-Augustenborg i Schleswig Holstein, kunne Christian August ha gjort karriere ved det danske hoff, men isteden ble han kommandant på Fredriksten Festning i 1803, hvor han etter eget utsagn fant tiden nokså lang.

Alt forandret seg da Danmark-Norge kom i krig med England i 1807. Norge ble isolert og Christian August ble utnevnt til sjef for den norske regjeringskommisjonen. I praksis var han både ”statsminister” og øverstkommanderende. Svenskene angrep i 1808, men Christian August slo svenskene i tre slag, ved Toverud, Trangen og Prestebakke. Christian August ble norsk nasjonalhelt.

Ble svensk

Monumental skrift.

Monumental skrift.

Foto: Øyvind Arntsen / NRK

Da det brøt ut revolusjon i Sverige og Gustav IV Adolf ble tvunget i eksil, fikk den norske statsminister og seierrike general tilbud om å bli svensk kronprins. Han takket ja, med den hensikt å forsøke å samle Norden under den danske kong Fredrik VI. - Hadde han ikke fått slag og falt av hesten etter bare fire måneder i Sverige, ville det aldri ha blitt noe Karl Johan og 1814, sier doktorgradsstipendiat Morten Nordhagen Ottosen fra Universitetet i Oslo.

Spennende historie i Museum, NRK P2, lørdag 23/7 kl. 16.03 og søndag 24/7 kl. 08.03. Programleder for dette gjenhøret er Øyvind Arntsen.