- Må slutte å hate

Med Julius Paltiel har vi mistet vårt viktigste tidsvitne.

Julius Paltiel
Foto: Kallestad, Gorm / SCANPIX

Den 7. mars døde Julius Paltiel, 83 år gammel. Han ble gravlagt på statens bekostning ved Det mosaiske trossamfunns gravlund i Trondheim. Til stede ved begravelsen var blant annet H.M. Kong Harald og kulturminister Trond Giske.

Kjempet mot hatet
Julius Paltiel gjorde kampen mot hatet til sin livsoppgave. Han reiste rundt og fortalte ungdommer om sine opplevelser og hvor viktig det var aldri å glemme grusomhetene under andre verdenskrig.

- Man lever ikke livet videre ved å være bitter. Jeg tilgir. Jeg lever ikke på hat, sa Paltiel til NRK i 2001.

Overlevde Auschwitz
Julius Paltiel var bare 18 år da han i 1942 ble sendt til fangeleiren på Falstad og deretter videre til Tyskland. Av 767 norske jøder som ble sendt til konsentrasjonsleirene kom bare 26 hjem.

Normal levetid for slavearbeiderne i Auschwitz var 4 til 8 uker, men Paltiel lurte døden flere ganger. Han overlevde også dødsmarsjen mot Buchenwald der halvparten av fangene døde før de kom fram.

En hedersmann
Julius Paltiel mottok flere hedersbevisninger for sitt engasjement og innsats for å gi unge mennesker kunnskap om holocaust. Han var medlem av Verdikommisjonen og forstander for den jødiske menigheten i Trondheim. I 2004 ble han slått til Ridder 1. klasse av St. Olavs Orden og i 2005 mottok han Trondheim kommunes kulturpris.

Julius Paltiel: Det skjedde i de dager