Flypionér, gründer og forretningskvinne

Gidsken Jakobsen (1908-1990) fra Narvik er en av våre fremste flypionerer. Jakobsen var en av de første nordmenn som forsøkte å gjøre norsk luftfart kommersiell, og i 1932 etablerte hun eget flyselskap!

Flypioner, gründer og forretningskvinne Gidsken Jakobsen i Museum
Foto: Ukjent

Hun døde i 1990, 82 år gammel. Bak seg hadde Gidsken Jakobsen et eventyrlig liv som flypioner, gründer og forretningskvinne. I dag står hennes portrett på Norwegians haleror, men da de første, kommersielle flyrutene åpnet i 1936, sto hun på kaia i Narvik og gråt. Hun hadde stiftet sitt eget flyselskap, Bergen AERO i 1934, men var blitt skjøvet ut av konsesjonsstriden av Hjalmar Riiser Larsen og Fred Olsens nye flyselskap.

Berømt i sin samtid

Jacobsens var berømt i sin samtid, og levde sitt liv både i Norge, Tyskland og USA som oppvisningsflyver og tusenkunstner. Etter en av de mange ulykkene hun overlevde, overtok hun en fiskefabrikk i Narvik, og drev stort med eksport til Tyskland. Dette var ikke uproblematisk i 1940, og hun ble arrestert tre ganger under krigen. To ganger av norske myndigheter, og en gang av tyskerne.

Tidligere upublisert lydmateriale

I programmet Museum kan du høre flere utdrag fra et upublisert lydbåndintervju journalist Laila Nordby gjorde med Gidsken Jacobsen i 1980. Jacobsen forteller blant annet om sitt møte med Rudolf Olsen i 1934, og om hvordan hun fikk utdannelse sin som flyver i Stockholm og Finland i 1929.

Sterk og dyktig kvinne

Gidsken Jakobsen og hennes utrolige liv i Museum, NRK P2

Gidsken Jakobsen og hennes utrolige liv i Museum, NRK P2

Foto: Scrøder/ Norsk Luftfartsmuseum

Jakobsen regnes som en av våre største personligheter innen norsk luftfart, og var en kvinne som trosset både kjønnsrollemønstre og geografiske barrierer. Jakobsen var den andre norske kvinne som tok flysertifikat. Da var hun 20 år gammel, og ble rangert som nummer 1 av de 10 som gjennomførte utdannelsen!

Konservator Olav Gynnild gir eksempler fra sitt store kildemateriale og forteller om arbeidet med boken om Gidsken Jacobsens liv.

I Museum, NRK P2, søndag 23. november kl.08.03 og 23.30.
Programleder er Øyvind Arntsen.

Hør Museum i nettradio