NRK Meny
Normal

Gestapokjelleren i Kristiansand

Selv om Gestapo hadde kontorer over hele landet, er Arkivet det eneste Gestapo-hovedkvarteret som man kan besøke. Bli med dit!

Arne Eilertsen ( 80) og Lasse Laudal (85) er tidsvitner og frivillige omvisere i Gestapokjelleren i
Foto: Øyvind Arntsen / NRK

Arkivet i Kristiasand er en staselig funkisbygning fra 1935 som ligger og troner over trafikkmaskinen og E 18 ved Vesterhavnen.

– Herfra var det full oversikt over jernbanen og havnen og huset var en påminnelse om at Gestapo ser deg overalt.

Skrekkens hus

Dette var et skrekkens hus, sier krigsveteran Arne Eilertsen, (80), som selv ble arrestert av det hemmelige statspolitiet bare 13 år gammel. Sammen med en annen veteran, Lasse Laudal , (85), besøker MUSEUM det autentiske torturkammeret som fortsatt er inntakt i kjelleren under Arkivet.

– I dag er Arkivet en stiftelse som skal fungere som et regionalt senter, en minnemarkør for ofrene for nazismen, sier historiker Thomas Hagen.

Kan besøkes

Og selv om Gestapo hadde kontorer over hele landet, er Arkivet det eneste Gestapo-hovedkvarteret som man kan besøke.

- Så dette er et åsted for grusomme handlinger, et minnested for ofrene men også et lærested hvor man kan reflektere over nøkkelord som frihet og demokrati, menneskeverd og menneskerettigheter. Vi kan tilgi, men aldri glemme, sier Hagen.

Fangenskap


I MUSEUM får vi også høre historien om hvordan Lasse Laudal og Arne Eilertsen ble arrestert som tenåringer og hvordan de opplevde å være i Gestapos fangenskap.

– Selv om vi ikke ble torturert som de voksne fangene, så handlet det om psykisk terror, nedverdigelse og redsel, sier Laudal. – Jeg synes ungdommen er både reflekterte og interesserte, sier Eilertsen, som også i mange år har vært med som tidsvitne på De Hvite Bussene til konsentrasjonsleire i Tyskland og Polen.

Priviligert

– Jeg er privilegert som får arbeide med ungdommer på denne måten, og det vi vil snakke om er dagen i dag og om hvordan alt dette ikke må skje igjen, sier Eilertsen.

Få med deg spennende historie i Museum, NRK P2, lørdag 7/4kl. 16.03 og søndag 8/4 kl. 08.03. Programleder er Øyvind Arntsen.