NRK Meny
Normal

Gatelangs med Mentz Schulerud

Mentz Schulerud (1915-2003) var en av Norges største radiopersonligheter gjennom flere tiår. NRK Gull sender hver tirsdag programmer fra hans Oslo-serie Gatelangs.

Programsekretær i NRK Mentz Schulerud 1954
Foto: Scanpix / SCANPIX

I tillegg til å lage populære radioprogram levde Schulerud av å være forfatter, redaktør og i en periode teatersjef ved Oslo Nye Teater.

Oslogutt

Schulerud var født i Kristiania, men vokste opp i Hedmark og på Lillehammer før han som voksen vendte tilbake til sin kjære hjemby. Han kom til NRK i 1946, der han snart gjorde seg bemerket med sine gode formidlingsevner.

Hans språklige ledighet gjorde ham ideell for det intimmedium som radio er. Men fremfor alt var han ustoppelig forelsket i alt det store og vakre og rare i den kulturarven han levde for og åndet i, og han frydet seg ved å formidle denne rikdommen til andre.

Lars Roar Langslet / SNL.no

Oslopatriot på sin hals som han var, kunne han øse av sine enorme kunnskaper om hovedstadens kulturhistorie. Dette fikk ikke minst lytterne til Østlandssendingen glede av gjennom programserien Gatelangs, som han lagde på slutten av 1980- og begynnelsen av 1990-tallet.

Lars Roar Langslet hyller Schulerud

Langslet skriver blant annet dette om Schulerud i Store norske leksikon:

"Schulerud hadde uvanlige forutsetninger for kulturformidling i radio. Han hadde kunnskaper og innsikt på de forskjelligste felter, med kulturhistorien som sammenbindende perspektiv. Han elsket illustrerende anekdoter og åndfulle digresjoner og kunne med raske ord gjenskape en situasjon, et helt miljø. Han drog nytte av sitt nære vennskap med mange betydelige kunstnere."

Gatelangs, hver tirsdag på NRK Gull