Normal

Gammel godlyd i ny tapning

Genesis, Warren Zevon, Moody Blues og Slade.  P.I.L.S.-gutta fortsetter å anbefale gammel godlyd i ny tapning.

Plateomslag Slade

 

Genesis er tilbake, og i den anledning gjenutgis hele gruppens back-katalog. Andre anbefalinger fra P.I.L.S.-redaksjonen denne uken er Warren Zevon, Moody Blues og Slade.

Doble Genesis
Genesis nøyer seg ikke med å gjenutgi de gamle platene sine i enkle utgaver. Hvert album inkluderer også en bonus-DVD!

Plateomslag Genesis

Gruppens back-katalog fra 1970 til 1991 blir nå relansert i tre omganger av Virgin/EMI. Den første ladningen består av platene fra 1976 til 1981, den neste vil ta for seg perioden 1983 til 1991, mens arbeidet avsluttes med de eldste platene – de som ble laget med Peter Gabriel som vokalist.

Grunnen til at man venter så lenge med Gabriel-platene, er at Genesis stadig håper på en turné med den gamle vokalisten på plass. Derfor vil det passe perfekt at platene fra 1970 (Trespass) til 1974 (The Lamb Lies Down On Broadway) foreligger på markedet etter at både Genesis og Peter Gabriel er ferdige med årets turneer og kan legge planer for 2008. La oss krysse fingre for at dette kan bli en realitet.

I mellomtiden nyter vi de fem titlene som nå foreligger: A Trick Of The Tail (1976), Wind & Wuthering (1977), And Then There Were Three (1978), Duke (1980) og Abacab (1981). Dette er fem spennende album som viser et band i forandring og utvikling.

Overtok vokal og gitar

Genesis er det eneste bandet vi kan komme på i farten der rekrutteringen har foregått innad i besetningen. Da vokalisten takket for seg i 1975, overtok trommeslageren mikrofonen. Og da gitaristen gikk to år senere, foreslo bassisten å ta seg av all gitarspillingen i studio. Således var det den harde kjernen, bestående av Tony Banks, Mike Rutherford og Phil Collins, som spilte alle instrumentene på studioplatene fra 1978 til 1991.

A Trick Of The Tail var selve svenneprøven for Genesis uten Gabriel. Bandet besto prøven med glans, og det ironiske er at Genesis ble langt mer populære etter at den karismatiske frontfiguren forsvant. Collins viste seg å være både en god vokalist, og en scenepersonlighet.

De fem gjenutgivelsene er noe av det beste vi har hørt når det gjelder remastret lyd. Maken til glassklart lydbilde! Det mest imponerende er likevel opptakene som vi får se på de vedlagte DVD’ene. A Trick Of The Tail har et timelangt konsertopptak fra 1976, med Bill Bruford (eks Yes og King Crimson) på ekstra trommer.

Dette opptaket alene er verdt hele prisen. Et nesten like imponerende live-opptak fra 1980 finnes på Duke, mens noen opptak fra amerikansk og japansk TV er inkludert på Wind & Wuthering. Et vell av musikkvideoer er fordelt på alle de fem titlene. En obligatorisk investering for alle trofaste tilhengere av Genesis. Vi gleder oss til resten!

Ville Warren

Plateomslag Warren Zevon

Warren Zevon var en villbass, både på plate og privat. Tre av hans beste plater er nå gjenutgitt av Warner: Excitable Boy (1978), konsertplaten Stand In The Fire (1980) og The Envoy (1982) – alle med bonuskutt.

De er alle tre anbefalt, men vi er spesielt begeistret for konsertopptaket. Her er Warren på randen av det eksplosive, der han brøler ut klassikere som Werewolves Of London, Poor Poor Pitiful Me og Lawyers, Guns And Money. Og elleve andre!

Zevons sanger er blitt tolket av en rekke andre artister, blant dem Linda Ronstadt. Nå foreligger Ronstadts to samleplater (Greatest Hits og Greatest Hits Volume Two) på en enkel CD fra Warner. 23 kutt til sammen, noe som gjør dette til et meget godt kjøp.

Mer Moody Blues

Vi har tidligere omtalt gjenutgivelsene av platene som The Moody Blues laget i årene 1967-70. Nå foreligger også de to albumene fra 1971-72: Every Good Boy Deserves Favour og Seventh Sojurn (Universal). Som med de fem forgjengerne, er disse platene også remikset i SACD-lyd og utstyrt med rikholdige hefter.

Komplett Slade

Plateomslag Slade

Til slutt løfter vi våre glass nok en gang for Slade, som endelig får hele sin produksjon gjenutgitt på CD. Det engelske selskapet Salvo Records (distribuert her i Norge av Playground) fortsetter serien med Slade In Flame og Nobody’s Fools, og en dobbel samling som inneholder alle gruppens B-sider.

40 låter til sammen, og mange av dem kan måles med gruppens mest kjente innspillinger. Frem med platåskoene!