NRK Meny
Normal

Froan - furet, værbitt

Opplev naturen ute i havet med Rolf Kirkvaag og Kristin Hetle.

Toppskarv i Froan
Foto: Steinar Væge

Kartutsnitt Trøndelagskysten

Froan - furet, værbitt

Serien er på åtte episoder og ble sendt første gang i 1987. Den gang var det NRKs Kristin Hetle og Rolf Kirkvaag som tok turen ut til øyriket på Sør-Trøndelagskysten. De oppdaget en unik verden langt til havs.

Målet var å besøke de fleste øyene og holmene i Froan-arkipelet, og det er ingen liten reise, tatt i betraktning at området dekker nesten 800 kvadratkilometer.

Programmet sendes tirsdager kl.9.00 og kl. 20.00.

Følg serien her

Episode 8

I den siste episoden i denne serien leter Kristin og Rolf etter sel. Det finnes mye sel i Froan, men det viser seg at selene ikke har så lyst til å hilse NRK-reportere - selv om det både plystres og lokkes. Sammen med naturvernkonsulent Aage Tørris Ekker finner Kristin og Rolf et ørnereir der det skal være unger. Men ungene er borte, og Ekker mistenker at noen har plyndret reiret.

Lytt: Froan - furet, værbitt. Fra Norge ute i havet 8:8

Episode 7

På de værharde øyene langt ute i havet skulle man ikke tro at det var noe særlig stell på plantelivet. Men på Sørburøy er det en overraskende rik flora. Det finnes til og med trær der, selv om man må bruke øynene godt for å finne dem. Da hjelper det å ha med seg botaniker Bjørn Sæther.

Lytt: Froan - furet, værbitt. Fra Norge ute i havet 7:8

Episode 6

Kristin og Rolf besøker Halten; Froans nordligste punkt, og litt av en idyll. Her møter de Borghild og Harald Støen som bestyrer både fiskemottak, butikk og post på øya. På Halten deler mennesker og krykkjer på husene; mennesker på innsiden og et yrende liv av krykkjer på utsiden. Et helt annet inntrykk får NRK's utsendte når de kommer til Helvete. Helvete er en gruppe av skjær som sannelig bærer navnet sitt med rette.

Lytt: Froan - furet, værbitt. Fra Norge ute i havet 6:8

Episode 5

Det er mer planteliv på et lite skjær enn hva det først kan se ut som. Det får NRK's utsendte erfare i denne episoden om Froan. Marinbiolog Ragnhild Lande og naturvernkonsulent Aage Tørris Ekker har mye å fortelle om flora og fauna på små bergnabber.

Lytt: Froan - furet, værbitt. Fra Norge ute i havet 5:8

Episode 4

Etter en liten juleferie, er vi tilbake med vår serie om øyene i Froan. I fjerde episode besøker Rolf Kirkvaag og Kristin Hetle øyene Kunna og Sørburøy, og snakker med menneskene som bor der. Livet ute i havgapet blir litt annerledes.

Lytt: Froan - furet, værbitt. Fra Norge ute i havet 4:8

Episode 3

Ferden fortsetter i 15 fots gummibåt, og mannskapet går i land på "Froan Del Sol", som Kirkvaag kaller det; en vakker sandstrand. Men er det egentlig sand der? Marinbiolog Ragnhild Lande forteller mer om denne spesielle stranda.

Stranda ligger på øya Kunna, som kan skilte med Froans høyeste punkt; nemlig hele 49 meter over havet. Øya er ubebodd, men det står noen gamle hus der som blir brukt som ferieboliger. Ved en husvegg finner reisefølget rabarbra, og det blir så klart desserten den dagen.

LYTT: Froan - furet, værbitt. Fra Norge ute i havet 3:8

Episode 2

Toppskarven fisket i havna.
Foto: Picasa 2.7 / NRK

Froans store toppskarvkoloni blir en stor opplevelse når Rolf Kirkvaag og Kristin Hetle besøker den i 2. episode av serien "Froan - furet, værbitt". Skarven er vakker og elegant, men også den lille teisten blir lagt merke til.

På et skjær uti havet finner de en død hval, og man kan spekulere lenge på hvordan den havnet der. Med på turen følger også naturvernkonsulentene Aage Tørris Ekker og Bjørn Sæther.

LYTT: Froan - furet, værbitt. Fra Norge ute i havet 2:8

Episode 1

Ornitolog Aage Tørris Ekker og botaniker Bjørn Sæther følger også med på reisen, og de kan fortelle mye om naturen ute i havgapet.
I første episode går turen fra Mausundvær til Sørburøy.

LYTT: Froan - furet, værbitt. Fra Norge ute i havet 1:8

Hør program om natur på NRK Gull på tirsdager kl. 09.00 med reprise samme dag kl. 20.00.