Hopp til innhold

Fra verdensrommets ytterste grenser

Radioaktiv tar igjen turen ut i verdensrommet.

Jordkloden
Foto: Arkiv / Scanpix

Radioaktiv sender siste del i serien ”Fra verdensrommets ytterste grenser”. Her får vi høre om opptak av signaler fra merkelige radiokilder ute i verdensrommet. Radiokildene kalles pulsarer. De første pulsarer ble oppdaget i 1967 av Antony Hewish. Pulsarer sendes ut av nøytronstjerner.

Så skal vi høre mer om sorte hull og hva de kan føre til av tidsreiser og andre astrofysiske absurditeter.

For en astrofysiker er et sort hull noe i nærheten av den hellige graal…. Sorte hull brummer - dvs. det kommer lyd vi ikke kan høre fra sorte hull vi ikke kan se….

I midten av vår galakse ligger det et ufattelig stort og sultent sort hull.

Et sort hull har en enorm tyngdekraft og fungerer som en kosmisk støvsuger ved at den sluker alt som kommer for nær. Det gjelder både lyd og lys.

Sorte hull oppstår når en megastjerne slukner og dør. Til sammenligning vil vår egen sol bli en hvit dverg når den slukner om ca 5 milliarder år. Sola betegnes som ei lita stjerne.

- Om parallelle univers, ormehull og muligheten til å reise bakover i tid.

Det er ikke bare science fiction lenger; i 2002 begynte en amerikansk fysikkprofessor å bygge verdens første ekte tidsmaskin, basert på Einsteins prinsipper. Han ble kanskje inspirert av Brødrene Dahl? Denne tidsmaskinen har vi ikke hørt så mye om etterpå, så kanskje gikk det ikke så bra?

Men… bl.a. Stephen Hawking mener at kvantefysikken tillater reiser i tid.

Det blir også litt om mørk materie og mørk energi - to av de store gåtene innen fysikken. Man har ingen praktiske bevis for at de eksisterer, men mange mener de må finnes, hvis ikke må de fysiske lovene slik vi kjenner dem skrives om. De skal til sammen utgjøre over 90 prosent av universet.