Fra Ishavet til Store studio

Etter 103 turer til Ishavet reiste 95 år gamle Carl Johan Wirkola fra Alta for første gang med fly. Han skulle til NRKs Store studio i Oslo for å møte Erik Bye og være med i landets mest populære radioprogram Vi går om bord. Det er januar 1962.

Erik Bye liker tran!
Foto: NRK

Den legendariske programlederen Erik Bye hadde møtt ishavsskipper Carl Johan Wirkola i Alta på en reportasjetur i Finnmark. Nå var Wirkola invitert til å være med i et av landets mest populære radioprogram.

Alle hørte radio

Den gangen alle hørte på radio, - og radio var den ene kanalen NRK hadde å tilby. Og fjernsyn noe bare noen få kunne se. I vinduet hos radioforhandleren.

Seil og damp

Bye ville at 95-åringen skulle fortelle sin historie. Om faren som kom fra Finland fordi han lengtet til havet. Som ble ishavsskipper og tok sønnen Carl Johan med til sjøs, - slik han selv senere gjorde med seks sønner.

Om farens redningsbedrifter og om sine egne.

Kulde og kirurgi

Wirkola forteller villig om skarp seiling nord mot isen. Selv var han skipper på den første dampdrevne fangstskuta –”Selen”- også. Og om hvor kaldt det kunne være. Spesielt i utkikkstønna høyt oppe i masta. Da han etter et døgn der oppe måtte få hjelp til å banke isen løs fra klærne så han fikk dem av seg…

Og om hvordan han som skipper måtte være lege og kirurg for å redde fingre som var skadet og svulmet opp av værk.

Stor familie

Selv etter 103 turer til Ishavet og mer enn 70 års ekteskap har han aldri kranglet med kona. Sammen fikk de 13 barn, ni som fortsatt lever i 1962.

Den eldste har passert 70 og er blitt pensjonist. Til sammen hadde de nesten 160 etterkommere.

Lat ungdom

Men folk ”i dag” er blitt late. De går bare på skole og synes det lukter for sterkt i fjøset… Selv fikk han tilbud om å ta en tur til Ishavet som skipper da han var 90 år. Han angret at han svarte nei.

Men det var tross alt på tide at ungdommen slapp til, mente 95-årige Carl Johan Wirkola i 1962.

NRK Gull gir deg kulturskatter fra NRKs innholdsrike arkiv. 24 timer i døgnet på digitalradio, og hver søndag kl. 07.03 i P2.


Programmet er ved Øystein Saxvik.