NRK Meny
Normal

Fra forlovelse til bryllup

Søndag 29. august har kongeparet bryllupsdag. Da er det 42 år siden de ga hverandre sitt ja. Men mye skjedde fra forlovelsen ble offentliggjort 19. mars til bryllupet var over.

Kronprins Harald og Sonja Haraldsen i Dronningparken etter offentliggjøring av forlovelsen i 1968.
Foto: Scanpix / SCANPIX

Det var stortingspresident Bernt Ingvaldsen som overbrakte Stortinget meldingen fra Slottet om at det var inngått forlovelse mellom kronprins Harald og "frøken Sonja Haraldsen".

Pressen på Slottet

Det skjedde 19. mars, og to dager etter holdt de to nyforlovete pressekonferanse på Slottet. Foreløpig er det fortsatt "frøken" Sonja Haraldsen. Hva tittelen vil bli, er ennå uklart...

Det blir travle dager fram mot bryllupet. Sonja skulle ha tatt noen eksamener, og henne tilkommende vil prøve å kvalifisere seg til OL i Mexico.

Borgerlig bryllup?

De kommenterer forsikte ryktene om monarkiets framtid og Slottets dementi omkring borgerlig bryllup. Men det er ennå ikke bestemt hvor bryllupet skal stå.

Og stemningen under den internasjonalt pregete pressekonferansen krever svar på flere språk.

Lykkelig og hektisk

Noen dager før bryllupet, får NRKs Rolf Johnsen anledning til å intervjue frøken Haraldsen. Hun forteller åpent om alt hun har vært med på siden forlovelsen ble kjent, alt som er nytt og alt som har gjort spesielt inntrykk.

Også framtidens Kronprinsesse-oppgaver har hun klare tanker om. Og hvordan det skal bli å flytte inn på Skaugum like etter bryllupet...og bryllupsreisen...

Få med deg historiske tilbakeblikk i NRK Gull i P2, hver søndag kl. 07.03. Har du digitalradio, serverer NRK Gull døgnet rundt, om du ønsker.