Martha Washington

Månedens tema på NRK Gull er amerikanske presidenter og førstedamer. I en serie fra Nitimen kan du bli bedre kjent med den aller første førstedamen, Martha Washington.

Martha Washington
Foto: Marion Doss

Martha Dandridge Custis var en vakker enke i Virginia, da hun traff den høyreiste offiseren George Washington i et middagsselskap.

Martha Dandridge var liten og søt, med mørkbrunt hår. Hun var 18 år gammel da hun giftet seg med den formuende Daniel Parke Custis, som var 20 år eldre. De fikk fire barn før Daniel døde.

Andre ekteskap
Martha var 27 år gammel da George og Martha giftet seg, på the White House Plantation.

Det er mange ting som tyder på at den rødhårede George Washington gjorde et mestertrekk da han giftet seg med den jevnaldrende Martha. I motsetning til ham, var hun altså svært rik. Og allerede på den tiden var det slik at en som ville opp og fram i den amerikanske politikken måtte ha mye kapital i ryggen.

Fart på karrieren
George Washingtons politiske karriere skjøt fart, og det i takt med at den nye nasjonen Amerikas Forente Stater vokste fram. Og den 30. april 1789 ble han innsatt som første president. Ikke i byen Washington DC, som har sitt navn etter ham, men i New York City, som var landets første hovedstad.

Lite fornøyd kone
Martha var aldeles ikke glad for sin nye status som USAs første First Lady. Hun var mot valget av George som president, og nektet å komme til innsettelsesballet i New York. Først en tid etter kom hun flyttende med hele sin husholdning.

Og som hun uttrykte det: ”Det er nok mange yngre kvinner som ville ha elsket å være i denne rollen. Selv kunne jeg like godt ha vært satt i fengsel.”

Flyttet mye
George og Martha ble i NY til ca 1790. Da flyttet presidentparet til byen Philadelphia, som fikk status som hovedstad. De var presidentpar fram til 1797, da flyttet de to tilbake til Mount Vernon.

Mount Vernon

I mellomtiden hadde George og Martha adoptert to av sine barnebarn, nemlig barna til Marthas sønn John, eller Jacky, som han ble kalt.

Presidenten døde
I 1799 døde George på Mount Vernon. Martha fortsatte et rolig liv på den staselige plantasjen, til hun døde et par år etter.

Og slik kunne vi ha endt kapittelet om USAs første "leading lady". Et rolig og velordnet liv på første klasse, med en rolig avslutning. En ganske kjedelig beretning, egentlig. Hvis det ikke hadde vært for Ann Dandridge da.

Ann var Martha Dandridge Custis Washington’s halvsøster. De hadde samme far. Men Ann’s mor var en av slavene på Dandridge-plantasjen.

Ikke uvanlig
Nå var det ikke uvanlig at hvite menn fikk barn med elskerinner eller slaver på denne tiden. Og Ann vokste opp i samme hus som sin halvsøster, og fulgte med henne da hun giftet seg, som Marthas eiendom. Og Martha brakte med seg mange slaver, spesielt inn i ekteskapet med George Washington.

Ann skal ha vært en svært vakker kvinne, halvt indianer og halvt farget. Og en del år yngre enn sin halvsøster Martha.

Fikk en sønn med sin nevø
Diverse nedtegnelser kan fortelle at Ann fikk en sønn, og det med sin egen nevø, Marthas Washingtons sønn Jacky. Og sønnen ble slave, sammen med sin mor.

Det påstås at det var disse familiebåndene som gjorde at George Washington endret sitt syn på slaveriet. Selv om han ikke gjorde noe for å bedre slavenes levekår, er det dokumentasjon som viser at han ble en motstander av slavehold.

Slapp slavene fri
Han skrev derfor i sitt testamente at hans slaver skulle frigis ved når han kone døde.

Martha frigjorde de 124 slavene George eide rett etter at han var død. Men resten, 193 slaver, ble hos henne.

Hun var nemlig ikke noen uttalt motstander av slaveriet. Dessuten var det hun som var den virkelige sjefen. Martha eide sin egen halvsøster, og sin egen sønnesønn, som altså også var hennes nevø, til hun døde.

Først da ble Ann Dandridge og sønnen hennes frigitt, av Marthas barnebarn.

Mange etterkommere
Sønnen til Ann Dandridge, og altså sønnesønnen til Martha Washington, William, fikk mange etterkommere. Og siden George Washington selv aldri fikk barn, er det et litt interessant poeng at etterkommerne etter Amerikas aller første presidentpar på en måte altså aldeles ikke var blendahvite.

Martha Washington døde i 1802, 70 år gammel. 100 år senere ble hun den første amerikanske kvinne til å bli avbildet på et frimerke. Og hun er den eneste kvinnen som noensinne er avbildet på en amerikansk pengeseddel.

Førstedamer: Martha Washington