Forførende Spohr-symfonier

Den Nord-tyske Radiofilharmonien får Eivind Gullberg-Jensen som ny sjefdirigent i 2009. Orkesterets nye plate med Spohr-symfonier viser høy standard, mener NRKs Nina Krohn.

Nord-tyske Radiofilharmonien
Foto: NDR Radiophilharmonie

Platen inneholder to symfonier av den Beethoven-samtidig tyskeren Louis Spohr. Dirigent for platen er briten Howard Griffiths og det er den første i en serie med alle de ti symfoniene til Spohr.

Spohr var i likhet med sin noen år eldre komponistkollega Beethoven også døpt Ludwig, men fjonget seg med å forfranske fornavnet sitt til Louis. Etter Beethovens død i 1827, ble Spohr regnet som den største symfoniker i tiden. Nå er mye av musikken hans glemt. Dette har altså det Hannover-baserte orkestret tenkt å gjøre noe med.

Samlet og tett

Radiophilharmonie - Gullberg Jensen

Overtar Nord-tyske Radiofilharmonien i 2009

Strykerne til den Nord-tyske Radiofilharmonien klinger mørkt og mykt, og det er et samlet sug over åpningen av Spohrs tredje symfoni (1828). Det er klart at orkestret befinner seg i de høyere divisjoner. De spiller ikke bare rent og riktig - men former klangen samlet og tett. Du kan nærmest se strykerne lene seg framover i én og samme bølge.

Det låter djervt og frisk utover i satsene, og du får aldri følelsen at det går på autopilot. Jeg gleder meg spesielt over saftig paukspill når de ellers så elegante og lettbente Spohr-symfoniene krever litt ekstra gass.

Symfonisk mekka

Den Nord-tyske Radiofilharmonien teller i underkant av 90 faste musikere og er dermed ikke blant de aller største symfoniorkestrene. Både Oslo- og Bergensfilharmonien er større.

Men det regnes som Nord-Tysklands beste og er umåtelig populært hos publikum. Abonnementskapasiteten er sprengt; de har 2500 abonnenter og mange på venteliste. Vår mann Gullberg-Jensen kommer til et lite symfonisk mekka når han overtar sjefstolen i Hannover i 2009.

Elegant og forførende

Eivind Gullberg-Jensens dirigentstil blir gjerne karakterisert som elegant og forførende - det er vanskelig å være direkte konkret for det har med personlighet å gjøre når man beskriver dirigenter på høyt nivå. Men det slår meg at Spohr-platen til Den Nord-tyske Radiofilharmonien nettopp er elegant og ganske forførende.

Og det gir kanskje et hint om hvorfor de ville ha nettopp Gullberg-Jensen. Intendanten for orkestret kalte nordmannen briljant og klar for en stor karriere da han annonserte nyheten på tysk radio. Og mens vi venter på Eivind, kan vi lytte til symfonier av Louis Spohr dirigert av Howard Griffiths.