Fordommer forsvant

Barnevernspedagog Ingvild Dahl i Trondheim hadde mange fordommer mot kristne miljøer. For fire år siden ble hun kjent med Kirkens Bymisjon. Nå er fordommene erstattet med religiøs søken.

Ingvild Dahl
Foto: Kirkens Bymisjon

-Jeg vokste opp i en familie der Gudstro ikke var et tema. Bordbønn og gudstjenester var ukjente begreper i min familie. ”Det du ser er det som finnes”, sa faren min. I oppveksten lærte jeg at kirka var noe som jeg burde holde meg unna. Kirka stod for undertrykking og fordømmelse og var ikke et sted som rommet alle. Disse forestillingene om Den norske kirke tok jeg med meg inn i voksen alder, forteller Ingvild Dahl (38) til programleder Kjetil Lillesæter.

Men for fire år siden fikk Ingvild Dahl for første gang kontakt med kristne miljøer. Hun søkte på en jobb i Kirkens Bymisjon i Trondheim, og ble innkalt til jobbintervju. Jeg ble bedt om å reflektere over noen av Bymisjonens verdier: Tro, rettfedighet og raushet. Jeg ble stilt åpne spørsmål, og fikk en følelse av at ”her i Kirkens Bymisjon kan jeg være meg”. En slik opplevelse er veldig frigjørende og sterk.

- Hva sa du om fordommene dine om kirka i jobbintervjuet?

-Jeg fortalte om fordommene mine. Jeg sa at raushet og kirke ikke hørte sammen, slik jeg opplevde det. Likevel fikk jeg jobben. Det er enestående og sier veldig mye om Kirkens Bymisjon som organisasjon, sier Ingvild Dahl.

Kirkens Bymisjon har gitt Ingvild Dahl en nytt syn på Den Norske Kirke.
-Først og fremst har det fått bort fordommene mine om kristne mennesker. Jeg opplever at det er raushet og medmenneskelighet i kirka. Fordommene mine har blitt erstattet av en nysgjerrighet og søken etter å få svar på eksistensielle spørsmål. ”Finnes det en Gud? Hva er en Gud? Hva sier Bibelen?” Jeg stiller hele tida spørsmål, som kan ”slite ut” bymisjonsprestene i Trondheim, forteller Ingvild Dahl i ”Under samme himmel”.

- Jeg tenker at den norske kirke er engasjert og modig. Jeg må gå til kirka for å høre et sterkt engasjement for mennesker som sliter. Det er kirka som snakker ut mot urettferdighet i verden og som holder messe for seksuelt misbrukte. Et slikt engasjement gjør at jeg føler at jeg hører hjemme der. Samtidig er jeg klar over at kirka avspeiler samfunnet forøvrig og at jeg må¨leve med at en del mennesker synes at homofil kjærlighet er synd eller at kvinner ikke bør står på prekestolen.- sier Ingvild Dahl til programleder Kjetil Lillesæter.

Under samme himmel, lørdag 24 januar klokka 07.35. i NRK P 1.