NRK Meny
Normal

Pønker i Muhammeds fotspor

Hva får en ung norsk mann til å konvertere til islam?

Per Yousef Assidiq Hansen

- Jeg fant fort ut at islam var ganske likt mitt eget syn på ting, nemlig det å være et godt menneske og det å være et medmenneske, sier Per Yousef Assidiq Hansen.

Hvorfor islam?

Per Yousef er 21 år. Han vokste opp i en kristen familie på Nøtterøy i Vestfold. Etter at han sto fram som norsk muslim i den store demonstrasjonen mot Dagbladets publisering av Muhammed-karikaturene tidligere i vinter, er han blitt en av Norges mest kjente muslimske konvertitter.

I intervjuserien Forandringer forteller han om hva som gjorde at han for litt over et år siden bestemte seg for å konvertere til islam.

Usikker

- Som person var jeg veldig usikker, så jeg tenkte at jeg ikke hadde noe sted å høre hjemme. På en fest ble jeg sittende alene og tenke over livet mitt. Merkelig nok begynte jeg å tenke på religion og jeg bestemte meg for å begynne å lese de forskjellige hellige bøkene, sier Per Yousef Assidiq Hansen.

Og den første boka han leste var Koranen. - Først var jeg skeptisk og kritisk. Men når jeg begynte å lese med et åpent hjerte tok det ikke lang tid før det jeg leste traff meg.

Demonstranter med plakater i Oslo

Per Yousef Assidiq Hansen var en av talerne under demonstrasjonen på Universitetsplassen mot Dagbladets publisering av Mohammed-karikaturer 3. februar, 2010.

Foto: Helge Carlsen / NRK

På venstresiden


I tenårene var Per Yousef medlem av Sosialistisk ungdom. Han var pønker og gikk med hanekam. Og utad var det lite som skulle tilsi at han var spesielt opptatt av religion. Men det var nettopp problemer knyttet til urettferdighet og ondskap som trakk Per Yousef mot islam.

- Jeg følte at den samfunnsetikken og de verdiene de hadde i islam var veldig forenlig med de verdiene jeg hadde i Sosialistisk Ungdom, sier Per Yousef Assidiq Hansen.

Han brukte mye tid på å gruble over hvorfor det er fattigdom i verden, hvordan man kan leve som et godt menneske og om det finnes en Gud. Men at han søkte etter svar i Koranen holdt han hemmelig helt til han konverterte.

- Foreldrene mine visste ingenting. Jeg fortalte det ved middagsbordet og de satte bokstavelig talt maten i halsen, forteller han. - De ble både sinte og lei seg, og følte nok at de hadde sviktet siden de ikke hadde klart å gjøre meg til kristen.
Men etter mange og lange diskusjoner aksepterte til slutt foreldrene Per Yousefs valg.

Strenge påbud


Som fersk konvertitt har Per Yousef valgt å følge Koranen og islams påbud strengt. Skjegget og det hvite hodeplagget skal vise omverden at han ønsker å gå i profetens Muhammeds fotspor.

- Jeg ønsker å gå i fotsporene til profeten og være som ham. Men det er ikke først og fremst det ytre, hvis jeg går med lue og skjegg og oppfører meg som en rølper så gir det bare et dårlig image av religionen. Men jeg føler at det å gå kledd som profeten hjelper meg å være som ham, sier Per Yousef som setter høflighet og det å hjelpe andre høyt.Pønkeband

Trygdekontoret (f.v.) Trygve Mathiesen, Thomas Seltzer, Yousef Assidiq og Nazneen Khan-Østrem.

I løpet av det siste året er Per Yousef Assidiq Hansen blitt en av Norges mest kjente konvertitter.

I tillegg til sin bakgrunn i Sosialistisk Ungdom har Per Yousef også en fortid som opprørsk pønker. Og denne våren har han tumlet med planer om å starte et nytt pønkrockband under navnet Intifada.

Inspirasjonen har han hentet fra den muslimske pønkebevegelsen Taqwacore i USA som bruker musikken både til å ta opp problemer i det muslimske samfunnet og i samfunnet for øvrig.

- Bandet vi ønsker å starte heter Intifada, som betyr å riste av seg. Og det er det jeg ønsker at vi skal gjøre. Å riste av oss noen av de kulturelle problemene som finnes i det muslimske miljøet i dag, som tvangsgifte, omskjæring av kvinner og hijab for barn.

- Det viktigste for meg er å være muslim og det støtter jeg fremfor alt. Men jeg ser ingen motsetning mellom det og å være litt radikal i samfunnet, sier Per Yousef.

Ikke bare lett


Med kunnskap både om det norske majoritetssamfunnet og muslimske minoritetsmiljøer ønsker Per Yousef Assidiq Hansen å være en brobygger. Men det er ikke bare enkelt. Selv om han vil jobbe for en bedre dialog mellom muslimer og homofile er han selv personlig mot homofili. - Jeg mener forhold bør være mellom kvinner og menn. Alle må få gjøre hva de vil, men personlig mener jeg homofili er feil.


Og når det gjelder pønk-musikken så er det ikke alle i det muslimske miljøet som har hatt like stor sans for Per Yousefs planer om å starte et muslimsk pønkband. For blant strengt praktiserende muslimer blir all musikk sett på som forbudt fordi det tar bort oppmerksomheten fra Gud. Så foreløpig har Per Yousef lagt planene om eget pønkeband på vent.

Serien Forandringer er laget av Janne Kjellberg.

Pønker i Muhammeds fotspor på NRK P2
Kristi himmelfartsdag kl. 16:03.