Hopp til innhold

Da Blitz takket politiet

FMI holdt landmøte i Arendal 15. april 1989. Demonstranter fra blant annet Blitz blokkerte inngangen og bare noen få medlemmer kom inn i møtelokalet.

Demonstrasjon mot FMI
Foto: TOMM W. CHRISTIANSEN / Scanpix

Se reportasje fra Dagsrevyen fra 15. april 1989:

Se video: FMI-landsmøte i Arendal

Folkeaksjonen mot Innvandring ( Wikipedia-artikkel om FMI ) var sterkt framme i nyhetsbildet for 20 år siden. Formålet var - og er - "å stoppe den fremmedkulturelle masseinnvandring til Norge".

Organisasjonen markerte seg med leserinnlegg i avisene, gatemøter, stands og offentlige taler på slutten av 1980-tallet og begynnelsen av 1990-tallet. Markeringene ble møtt av motdemonstranter fra venstresiden, og det kom til flere voldelige konfrontasjoner.

Dagbladet 17. april 1989

Demonstrasjonen i Arendal 15. april 1989 var en av de fredeligere møtene mellom Blitz og FMI, ikke minst fordi politiet i Arendal ikke grep inn. Blitzerne så på blokaden som en seier, og roste politiet: "Snuten i Arendal er kuul"
siterte Dagbladet 17. april. Politimesteren i Oslo, Willy Haugli, kritiserte derimot Arendalspolitiet fordi de ikke grep inn mot demonstrantene.


Arne Myrdal


Folkebevegelsen mot innvandring ble dannet i 1987, med Arne Myrdal fra Arendal som formann. Myrdal var til tider kontroversiell også innen FMI, og hadde en tid sin egen organisasjon - Norge mot innvandring (NMI). Myrdal ble dømt til fengsel to ganger for FMI/NMI-virksomhet - for planer om å sprenge asylmottaket på Tromøy, og for vold mot demonstanter på FMIs landsmøte i Fevik i 1990. Arne Myrdal døde i 2007.


Med ryggen til

Arne Myrdal

Demonstranter markerer sin uenighet med Arne Myrdal.

Foto: Terje Heiestad, Haugesunds avis / NTB / SCANPIX

Etter det såkalte Brumunddalsslaget i 1991, mobiliserte motaksjonen "Brumunddal på nye veier", og ved neste møte Myrdal holdt i Brumunddal ble han møtt av 4000 demonstranter som vendte ryggen til. Samme år vendte over 10 000 demonstranter ryggen til Myrdal da han skulle tale på Youngstorget i Oslo.

Snudde ryggen til FMI-leder Arne Myrdal

Oslo 19911109: 8000 mennesker snur ryggen til FMI-leder Arne Myrdal da han begynner å tale på Youngstorget i Oslo sentrum. Myrdal blir møtt med kraftige fy-rop fra en tett folkemengde da han entrer balustraden over Youngstorget. Mange 'viste fingeren'.

Foto: Bendiksby, Terje / SCANPIX

Fortsatt aktiv


De senere årene har FMI vært mindre synlig i nyhetsbildet. Organisasjonen er imidlertid fortsatt aktiv. I 2007 og 2008 protesterte organisasjonen mot planene om moske i Førde. Leserinnlegg fra medlemmene kommer fortsatt på trykk i pressen, og FMI gir ut bladet "Norge er vårt".