NRK Meny
Normal

FM-forstyrrelser før full DAB-dekning

Den storstilte DAB-utbyggingen som nå pågår over hele landet, betyr redusert FM-tilbud på Sørlandet, Sogn og Fjordane, Nordland og Finnmark i løpet av våren og sommeren.

Radiosender - Norkring

Det foregår et storstilt arbeid med å ruste radiosenderne landet opp for en ny heldigital radioframtid. Enkelte steder fører arbeidene til dårligere FM-tilbud i en overgangsperiode.

Foto: BO MATHISEN / Norkring

Det er radiolyttere i Kristiansandsområdet, deler av Nordland, deler av Finnmark og ytre deler av Sogn og Fjordane som vil merke arbeidene som nå pågår på senderne.

Andre steder vil ikke radiolytterene merke arbeidene som pågår.

Allerede mandag 15. april starter arbeider på Greipstad-senderen i Songdalen nord for Kristiansand og Hadsel-senderen som dekker store områder sør i Vesterålen.

I løpet av våren vil også senderne på Gulen som dekker ytre deler av Sogn og Fjordane, Steigen i Salten og Varanger i Finnmark bli berørt.

Omfattende antennearbeider

Noen av stasjonene arbeidene skal foregå på er værutsatte hovedsendere. Her må det gjøres tidkrevende antennearbeider for at sendeforholdene for DAB blir optimale. Dette medfører uregelmessige og beklagelige brudd på FM-sendingene i anleggsperioden.

- Vi beklager de ulempene dette medfører for radiolytterne, sier Petter Hox som er ansvarlig for radiodistribusjonen i NRK.

De nevnte stedene betyr dette at NRK P1 vil bli sendt med redusert effekt i opptil ti uker på dagtid. NRK P2 og P3 blir i samme perioder avslått på dagtid for å unngå strålingsfare for personell som skal arbeide i mastene.

DAB allerede et alternativ

For de som lytter til radio via senderne på Greipstad og Gulen er det etablert DAB-sendere som vil være i drift hele perioden. Det betyr at ved å lytte til radio via en DAB-radio vil en få fullt radiotilbud og ikke merke noe disse stedene.

Les mer: Full gass for digitalradioen

DAB-dekningen øker med høyt tempo

Det er et svært omfattende arbeid som i disse dager pågår landet over. Digitaliseringen av radio er i full gang i Norge, og daglig blir nye DAB-sendere igangsatt.

Petter Hox - NRK

NRKs Petter Hox gleder seg til en ny heldigital radioframtid og beklager de uregelmessigheter i FM-sendinger radiolyttere i enkelte områder vil merke i ukene framover. - Vi går inn i en ny radioframtid, sier Hox.

Foto: NRK

Radioen blir heldigital

Hox forklarer at arbeidene er et ledd i digitaliseringen av radioen. Ved utgangen av 2013 vil den digitale dekningen i Norge ha nådd 90 %, og i løpet av 2014 vil nettet stå ferdig med befolkningsdekning på 99.5 %.

– Dette betyr at flere og flere kan lytte på radio digitalt, sier Hox.

Les mer: Storstilt DAB-utbygging

Slik foregår arbeidene:

Kristiansand og Vesterålen først

Radiolytterne rundt Kristiansand og i de sørlige deler av Vesterålen er de første som får merke arbeidene som skal gjennomføres.

Allerede mandag 15. april starter arbeidene på Greipstad-senderen i Songdalen nord for Kristiansand. Dette er en sender som dekker store områder og som mange henter radiosignalene fra.

I tidsrommet kl 09.03 til kl 17.55 fra og med 15. april vil P1-senderen gå med redusert effekt og dermed gi dårligere mottaksforhold på FM.

P2 og P3 fra Odderøya

På dagtid vil P2- og P3-senderne være avslått fra Greipstad-senderen i opptil ti uker. Men på samme frekvens blir det P2- og P3-sendinger fra Odderøya i Kristiansand.

Her settes det opp en provisorisk sender slik at mange i Kristiansandsområdet fortsatt vil kunne høre på P2 og P3 også på dagtid i anleggsperioden.

På DAB og nettradio blir det fullt tilbud.

Anleggsarbeidene vil foregå fra kl 09.03 til 17.55 på hverdager. Morgen, kveld, natt og i helgene blir det fullt radiotilbud.

Sørlige deler av Vesterålen

Mandag 15. april starter også arbeidene på senderen på Hadsel/Storheia som dekker store områder sør i Vesterålen.

Her blir det også fra kl 09.03 til kl 17.55 redusert styrke på P1-signalene og ikke sendinger på P2- og P3 på dagtid.

Anleggsarbeidene vil foregå fra kl 09.03 til 17.55 på hverdager. Morgen, kveld, natt og i helgene blir det fullt radiotilbud.

Salten, Varanger og Gulen i løpet av sommeren

Senere i sommer vil tilsvarende arbeider bli gjort på Steigen/Småtindane-senderen som dekker nordlige deler av Salten og Nordland, på Varanger/Lyngberget-senderen øst i Finnmark og Gulen-senderen som dekker ytre deler av Sogn og Fjordane.

I Steigen vil arbeidene starte i løpet av mai, mens arbeidene i Gulen og Varanger først vil starte i juni/juli.

P4 og Radio Norge vil også være berørt av antennearbeidene som må gjøres for at det digitale radionettet blir av beste kvalitet.

Sjekk: Kan du allerede ta inn DAB-radio der du bor eller på hytta?