Normal

Flytende minnesmerke

Hør om dampskipet "Hestmanden", som nå ligger ferdig restaurert ved kaia utenfor Kilden kulturhus i Kristiansand. Nå blir skipet et flytende minnesmerke for de norske krigsseilerne.

Krigsseilernes flytende minnesmerke ved Kilden kulturhus i Kristiansand.
Foto: Øyvind Arntsen / NRK

Da D/S Hestmanden ble bygget i Bergen i 1911, skulle den gå med stykkgods for Vesterålens Dampskipsselskap langs norskekysten. – Nå er det tankegods vi laster med, sier prosjektleder Ingrid Næser ved Stiftelsen Arkivet i Kristiansand. ”Lucky ship” ble den 185 fot lange, klinkbygde lastedamperen kalt etter at den overlevde både første og andre verdenskrig uten å bli torpedert. – Antakelig greide hun seg fordi maksfarten bare var rundt ni knop, sier Næser. Konvoiene gikk fra Hestmanden og som alene skip på havet reddet hun seg alltid i havn.

Grundig restaurering

I lasterommet på D/S Hestmanden : Bernt Utne, Ingrid Næser og Søren Brandsnes.

I lasterommet på D/S Hestmanden: Fartøyansvarlig Bernt Utne, prosjektleder Ingrid Næser og krigsseilerveteran Søren Brandsnes.

Foto: Øyvind Arntsen / NRK

Skipets flaks kom også godt med i årene etter Andre verdenskrig. Da var Hestmanden blitt for gammeldags og meningen var å hugge henne opp til spiker. Norsk forening for fartøyvern overtok skipet i 1979 og etter mange år med hard dugnad, 80 millioner kroner fra Riksantikvaren og omfattende restaurering ved Bredalsholmen Dokk og Fartøyvernsenter, klappet Hestmanden til kai ved Kilden kulturhus i Kristiansand i november 2011. – Det er i grunnen en rar blanding, sier krigsseiler Søren Brandsnes . – Når vi tenker på hvor mange tusen krigsseilere som ga sitt liv for at Norge skulle bli et fritt og godt land, et land som har anledning til å sette opp et sånt bygg som Kilden. Men da kan vi jo si at vi har fått noe igjen for innsatsen, sier Brandsnes.

Velfortjent heder

Krigsseilerveteran Søren Brandsnes ombord igjen.

Krigsseilerveteran Søren Brandsnes ombord igjen.

Foto: Øyvind Arntsen / NRK

I Museum forteller han om hvordan skipet han var på i mars 1941, på vei til USA, ble angrepet av slagskipet Scharnhorst. – De senket et britisk tankskip som gikk sammen med oss, og så kom de om bord og satte vakter og tvang oss til det okkuperte Frankrike, forteller Brandsnes. Senere flyktet han igjen over til England og fortsatt som uteseiler under hele krigen. I Museum forteller Ingrid Næser om hvordan Hestmanden nå skal innredes til museumsskip for å hedre krigsseilernes innsats. - Men vi skal også trekke linjene framover til vår egen tid. – Hva kan vi lære i dag av deres innsats, sier Ingrid Næser.

Få med deg spennende historie i Museum, NRK P2, lørdag 21/4 kl. 16.03 og søndag 22/4 kl. 16.03. Programleder er Øyvind Arntsen.