NRK Meny
Normal

Flypionéren Balchen

Få flygere fikk et så begivenhetsrikt liv som Bernt Balchen, med viktige oppdrag både i det militære og i det sivile.

Flypioner Bernt Balchen
Foto: Scanpix / SCANPIX

På bildet over er flypioner Bernt Balchen en av passasjerene på den historiske flygningen med passasjerflyet Arild Viking mellom Los Angeles og København via Edmonton i Canada og Thule på Grønland.

Flyturen viste at det var mulig å drive kommersiell luftfart over Nordpolen. Nordpolruten ble åpnet i 1954. Balchen ble fotografert av sin kone Bess Balchen før avgang.

Begynte tidlig

Bernt Balchen begynte som flyelev i Hæren allerede som 15-åring i 1914. Flysertifikatet tok han ved Marinens Flygeskole i Horten i 1921, etter å deltatt som frivillig i det finske kavalleriet i kamper mot russerne.

Senere gjorde han seg bemerket som flyger på ekspedisjoner i Arktis med både Roald Amundsen og Richard E. Byrd. I 1926 reiste Balchen til USA, der han ble amerikansk statsborger i 1931. To år tidligere hadde han vært flyger for Byrd på historiens første overflyging av Sydpolen.

Under den andre verdenskrig tjenestegjorde Balchen som offiser i det amerikanske flyvåpenet, der han bl.a. hadde kommandoen over bombefly som slapp ned våpen og forsyninger til den norske motstandsbevegelsen.

Sivil karriere

Etter krigen engasjerte Balchen seg også i sivil luftfart, og arbeidet blant annet som direktør i Det norske Luftfartsselskap, som senere ble en del av SAS.

Bernt Balchen døde i 1973 og ligger begravet på Arlington æreskirkegård i Washington D.C. I 1999, på hundreårsdagen for Balchens fødsel, avduket kong Harald en statue til hans minne i Kristiansand.

Programmet vi sender om og med Bernt Balchen i NRK Gull er fra 1957.

Lytt:
Bernt Balchen. Skolekringkasting fra 1957. Ved Haakon Bjørn-Hansen.