Storm og blendingsøvelser 1940

Orkan i Bodø sendte flaggstang inn gjennom Kringkastingens vinduer - hør NRKs reporter fortelle om dramaet.

Illustrasjonsbilde - uvær på kysten
Foto: Bickhardt, Thomas / SCANPIX

Vinteren 1940 ble spesiell, i Norge følte man for alvor krigstrusselen fra Europa. Livet gikk ennå sin vante gang, men blendingsøvelser og flyktninger fra den finske vinterkrigen bar med seg varsel om andre tider.

Leif Jensson i Kringkastingen i Bodø kan fortelle om hva som skjedde da Jensson truet orkanen som herjet rundt Kringkastingens hus, men også om langt hyggeligere ting som at sola er kommet tilbake til byen.

Miner fra øst

Fra Vadsø meldes det om fiskeskøyter som har problemer med miner som kommer drivende fra øst, og om flyktninger fra Finland. NRK melder om fortsatt mørketid i Tromsø, om flørtende marinegaster, og om blendingsøvelser.

Lytt til stemingsrapporter om vær og vind.


Snørydding i Oslo 1937

Etter krigsvinteren gjør vi et hopp tilbake i tid, til 1937. Det er januar, og hovedstaden er full av snø. Reporter Øystein Orre Eskeland tar oss med på reportasje når Oslo Renholdsverk kommanderer ut 180 mann, 40 hestekjøretøyer og 30 biler. Snøen skal vekk, og tømmes i kloakken, på fyllplasser og i sjøen. Og de som ikke er fast ansatte snøryddere, håper på mye mer snø.

Lytt til klipp om snøryddingsarbeid i Oslo på 30-tallet.

Innslagene om vintrene 1940 og 1937 er hentet fra serien "Sett og hørt" som startet allerede på 1930-tallet som et slags radioens "Norge Rundt" og ble sendt på radio i flere tiår.

Programmet sendes første gang på NRK Gull tirsdag 28.01. kl. 09.00.