Hopp til innhold

Fioliner gode investeringsobjekter

Aksjekursene stuper, men gamle fioliner er fortsatt sikre investeringer.

Fiolin
Foto: FRANCOISE TALLIEU / PHOTOPQR/LE MIDI LIBRE

Til tross for turbulente finanstider og aksjekurser som raser, holder verdien av gamle fioliner stand. Auksjonsfirmaet Sothebys i London omsetter gamle kvalitetsinstrumenter både privat og på auksjoner, og de karakteriserer markedet som solid.

- Det ser ikke ut til at prisene på årgangsfioliner av god kvalitet er rammet av nedgangstidene i finansmarkedet. Etterhvert vil det bli færre som har pengene til å kjøpe, men prisene ser ut til å holde seg. En god kvalitetsfiolin dobler sin verdi hvert tiende år, sier Tim Ingles i Sothebys.

Auksjonsfimaet omsetter fioliner privat og på auksjoner for tilsammen 20 millioner dollar i året. Den største omsetningen foregår ved at privatpersoner kontakter firmaet med ønske om å kjøpe eller selge verdifulle instrumenter.

Er det flere som ønsker å begynne å investere i instrumenter?

Vi er i begynnelse av krisen, så dette er det tidlig å si så mye om. Men jeg vet om enkelte firmaer som har begynt å investere i musikkinstrumenter, og det er et par firmaer som tradisjonellt har investert i eiendom som nå har begynt å se på instrumentmarkedet, sier Ingles.

- Markedet vil bli delt

Henning Kraggerud

Henning Kraggerud spiller på en Guarnerifiolin utlånt fra Dextra Musica

Foto: Lin Wen-Huang (China Daily News, Taiwan)

I Norge er stiftelsen Dextra Musica sterkt inne i instrumentmarkedet. Stiftelsen, som er eid av sparebanken DNB Nor, kjøper dyre fioliner som de låner ut til norske musikere. Leder i Dextra Musica, cellisten Øystein Birkeland, sier at instrumenter er attraktive investeringsobjekter, men han har merket at markedet har endret seg.

- Tradisjonelt har fiolinmarkedet vært bunnsolid og upåvirket av internasjonale konjunkturer, og prisene har nådd ganske utrolige høyder de siste årene. Fremover tror jeg vi vil se en polarisering eller deling i markedet, der de alle beste fiolinene, som Guarneri, Stradivarius og El Geso vil få en brattere prisutviklingskurve, mens de ikke fullt så anerkjente instrumentene vil henge etter.

Birkeland ser også at nye aktører har meldt seg på banen de senere årene.

- Tidligere var det musikere eller mesener som kjøpte dyre instrumenter, mens nå er det mer tradisjonelle investorer i dette markedet.

VIDEO:

Kraggerud om Guarneri-fiolinen sin Hos Christian Strand