Urtehagens blomster med blant annet timian, lavendel, lillafarget kornblomst og skogkløver danner utgangspunktet for fiol-lilla mat i Naturens verden.
Fiol-lilla matsprell i Naturens verden blir til en deilig drikk!. (Foto: Inger-Lise Østmoe)
Kari Bay Haugen, Inger-Lise Østmoe og Anne Siri Brandrud ser på verandakassens asters og stemor, syriner og marsfioler som kan ligge klar til pynt og saft i fryseren, gourmetbutikkens kandiserte fioler til kakepynt og de byr på woket aubergine inspirert av Sicilia.
Fiol-lilla drikk
Bruk saft av f eks bær, blomster (syrin fra fryseren), violer, lavendel eller rabarbra. På forhånd har du fryst inn isbiter med store mengder hakkede og hele fiol-lilla blomster. Bland saft og isbiter - dette smaker FIOL-LILLA!
Melanzane alla siracusana
1-4 aubergine avhengig av størrelse
olje, stangselleri
sukker, revet sjokolade
kapers, oliven, salt, pepper
Vask og tørk aubergine, skjær vekk stilkfestet, del i skiver og deretter i terninger – skinnet skal være med. La det frese en stund i olje. Velg ut de fineste stilkene fra sellerien, skrell av evt trådete partier og del i 10-15 cm lengder.
Stekes i olje til det er sprøtt. Ha selleri og aubergine sammen, hell av mest mulig av oljen, tilsett en klype sukker, en liten skje revet mørk kokesjokolade, et fingerbøl med vineddik, 1 ss kapers, til slutt noen stenfrie oliven, gjerne både grønne og lillasvarte.
Smak til med salt og pepper og litt Fungi soppekstrakt, la det hele trekke litt over varmen en stund til. Serveres til stekt eller grillet fisk og kjøtt, eller som liten smårett på ristet brød.
Program 9 – 14 august - fiolilla søndag