Hopp til innhold

Finanskrisen i 1814

Ved begynnelsen av 1800-tallet var det norske pengevesenet i så stor ulage at prisene ble ellevedoblet fra 1806 til 1812. Året etter ble verdien av dansk-norske sedler nedskrevet med 98 prosent !

Finansminister Grev Wedel Jarlsberg

Den norske statsgjelden var mange titalls ganger større enn statsinntektene. Istedenfor å nekte å betale denne gjelden, erklærte Det norske Storting i 1814 at pengeverdien skulle stabiliseres og at all gjeld skulle betales.

Ut for å låne

Finansminister Grev Wedel Jarlsberg ble sendt rundt hele Europa for å søke lån, men uten hell. Danskene nektet å reforhandle krigserstatningen, som i 1818 ble fastsatt til mer enn 3 millioner speciedaler.

Alle norske statsbedrifter ble solgt, store skatter ble utskrevet, men ingenting hjalp. Det var det private handelshuset ”Brødrene Bennecke” i Berlin som til slutt tilbød et lån, så skammelig i sine betingelser at selv Karl Johan følte det som en fornærmelse.

Inntekter pantsatt

Førsteamanuensis Camilla Brautaset ved Universitetet i Bergen
Foto: Øyvind Arntsen / NRK

Førsteamanuensis Camilla Brautaset ved Universitetet i BergenMen det såkalte ”tyvlånet” var eneste mulighet. Som sikkerhet ble alle norske skatte- og tollinntekter pantsatt, og Bennecke nedsatte en kommisjon i Kristiania for å kontrollere betalingen.

Finansminister Wedel Jarlsberg ble stilt for riksrett, men ble frikjent.

Enden på fornedrelsen var en serie lån fra det jødiske handelshuset Hambro i København.

Norges Bank opprettet

Betingelsene var gode, men forhandlingene måtte foregå i København, siden Eidsvollsmennene hadde nektet jøder adgang til riket.

I MUSEUM forteller historiker Camilla Brautaset om hvordan denne finanskrisen varte helt til 1840-årene og hvordan opprettelsen av Norges Bank og den nye pengepolitikken ble avgjørende for den norske selvstendigheten.