Hopp til innhold

Fikk bot for å si «lissom»

Pernille Sørensen fikk bot på 50 øre av faren sin hver gang hun sa «lissom». Det har gjort henne til en språkbevisst komiker.

Pernille Sørensen snuser
Foto: NRK / NRK

Selv om denne oppdragelsesmetoden kan virke noe brutal, er Pernille Sørensen i dag takknemlig for å ha hatt foreldre som var opptatt av språk.

Pernille Sørensen, komiprisen

På Komiprisen 2010

Foto: Inger-Marit Sæby/NRK.no

– Vi rimer mye i min familie. På julegavene skriver vi alltid et lite vers som antyder hva som er inne i pakken, forteller Pernille, og legger til at hun er ganske god til å skrive bursdagssanger også.

Ord med rytme

Rimtalentet har Pernille Sørensen tatt med seg inn i yrket som komiker. - Det er kjempeviktig hvilke ord du bruker, fordi det skaper formen din. Det morsomme kommer jo fordi du velger akkurat det ordet og ikke det: sjofelt, lumpent eller dårlig gjort. Det har med rytmen i ordet å gjøre.


Å finne riktig ord er ikke alltid like enkelt. Pernille holder hendene opp og gnir fingrene på hver hånd mot hverandre, for å vise hvordan hun prøver å kna fram ordene. Men ordbøker er til hjelp – spesielt rimordboka, selvsagt.

Bort med mellomordene

Are Kalvø har vært regissør for forestillinga «Flink pike» som Pernille Sørensen framfører for tida. Han var beinhard på å luke ut unødvendige mellomord, som for eksempel ’lissom’ og ’atte’.

– Det er viktig at språket jeg bruker på scenen når jeg er Pernille, er så nøytralt og rent som mulig. Da er det lettere å lage tydelige karakterer ved å gi dem mer avvikende språk, sier Pernille.

Pernille Sørensen

Løvebakken: Pernille Sørensen fra Rødt parti.

Foto: NRK

Når man skal lage en scenefigur, er det effektivt å bruke dialekter. I programmet «Løvebakken» på NRK1 har Pernille fått god trening i de ulike dialektene.

– Man må bare kaste seg uti det. Jeg prøver å ha noen ord som er typiske for de ulike dialektene.

Hun sier ’sjark’ og ’fesk’, og plutselig er Pernille Sørensen nordlending.

Kort er godt

- Jeg blir veldig imponert over folk som greier å være tydelige. Å si mye med få ord. Det er jeg egentlig ganske dårlig på. Nok en gang trekker Pernille fram Are Kalvø som et godt eksempel.

– Han har så rent språk, ikke noe ”men, neida, så det…”.

Språkteigen hører du i NRK P2, søndager kl. 09.30, og mandager kl. 23.30.

Du finner oss også på Facebook og på Twitter .