Hopp til innhold

Festspillprogrammet klart

Sangere, unge talenter og ingen egen festspillmusiker. Det er hovedtrekkene i den klassiske delen av festspillprogrammet i år.

Tolvskillingsoperaen i Robert Wilsons regi
Foto: lls

Festspilldirektør Per Boye Hansen

I dag presenterte festspilldirektør Per Boye Hansen programmet for 2009

Foto: Hommedal, Marit / SCANPIX

I dag presenterte festspilldirektør Per Boye Hansen programmet for vårens festival, med overskriften "Politikken trenger kunsten".

Festspillene i Bergen pågår fra 20. mai til 3. juni, og åpner i år med et nyskrevet verk av den danske komponisten Bent Sørensen og forfatteren Peter Asmussen. Verket har tittelen "Sounds like you", og beskrives som et skuespill for kor, orkester, publikum og skuespillere. Trond Espen Seim og Anneke von der Lippe deltar, sammen med Bergen Filharmoniske Orkester.

Festspilldirektør Per Boye Hansen har bakgrunn som operaregissør, og forkjærligheten for sang gjenspeiler seg også i årets festspillprogram.

Til vårens festspill har han hentet Berliner Ensembles oppsetning av Berthold BrechtsTolvskillingsoperaen. Regien er ved Robert Wilson, og forestillingene spilles på Den Nationale Scene.

- Dette vil jeg betegne som en begivenhet. Robert Wilsons oppsetning har satt ny standard for Brechts populære syngespill, mener festspilldirektør Per Boye Hansen.

Stjernesangere

Fra før er det kjent at Bryn Terfel skal holde utekonsert med Sissel Kyrkjebø, og i dag fikk vi også vite at duoen Matthias Goerne og Leif Ove Andsnes skal videreføre sitt samarbeid med en konsert med sanger av Franz Schubert og Hanns Eisler under festspillene.

Også de svenske operatoppene Peter Mattei og Anne Sophie von Otter kommer. Mattei skal være solist i Johannespasjonen av Bach, mens von Otter skal synge arier av Bach og Händel med barokksensemblet Concerto Copenhagen i Grieghallen.

Sangeren Dietrich Henschel vender også tilbake til Bergen i år, denne gang med Schubert-konserter på Troldhaugen.

Unge talenter

Festspillene har også inngått et samarbeid med den private musikkskolen Razumovsky Ensemble and Academy i London. Skolen flytter all virksomhet til Bergen under festivalen, og inviterer pubikum til å overvære åpne mesterklasser, i tillegg til elevkonserter.

Noen av lærerne ved skolen, blant annet Henning Kraggerud, Lars Anders Tomter og cellisten Oleg Kogan skal holde konsert i Håkonshallen, og til sammen er det rundt tretti musikere som knyttes til Razumovsky i disse dagene. Blant dem finner vi også norske talenter som Tine Thing Helseth, Christian Ihle Hadland og Elisabeth Dingstad.

Digital pionèr

Årets festpill henter også den norske programvaregründeren, oppfinneren og komponisten Knut Wiggen (81) fram i lyset . Flere av hans nyskapende musikkstykker skal framføres, og det blir holdt et seminar om Wiggens arbeid.

Wiggens musikkstykke Resa, er også utgangspunkt for et arrangement for barn med astronom Knut Jørgen Røed Ødegård.



Ingen festspillmusiker

En tradisjon som ikke videreføres i år, er utnevnelsen av en festspillmusiker. I fjor var barokkmusikeren Bjarte Eike festspillmusiker, og tidligere har også Trio Mediaeval og sangeren Anne Sophie von Otter hatt æren og utfordringen, men i år droppes dette konseptet.

- Det passet ikke inn i årets program, er direktørens forklaring.

Mer om programmet: Festspillene i Bergens hjemmeside