Hopp til innhold

Ferieliv i Kragerø

Hva slags merkelige folk bor det i ferielandet ? Bli med ferga fra Kragerø til Jomfruland og finn ut mer om skikker og symboler, fedrekult og fetisjisme.

I riktig gamle dager, på motorbåttur med hatt og parasoll en gang på 1920-tallet.
Foto: Fra boken ”Ferieliv i Kragerø”)

- Vårt utgangspunkt er at vi landet fra månen i går og at vi har kommet til et sted hvor det er mennesker som gjør en rekke forunderlige ting. De går rart kledd, de kjører i merkelige farkoster, de har stammemøter og ritualer, og vi forsøker å forklare hva de er med på. Og den forklaringen har konservatorene Tor Kjetil Gardåsen og Jørgen Haave fra Telemark Museum gitt i prosjektet og boken ”Ferieliv i Kragerø”. - Dette er samtidsdokumentasjon, som forteller om ting vi tar for gitt, men som styres av underliggende tradisjoner og forskjeller mellom de som ferdes i ferielandet, sier Gardåsen.

Fedrekult og fetisjisme

Konservator Tor Kjetil Gardåsen har ledet samtidsdokumentasjonen i prosjektet ”ferieliv i Kragerø” f

Konservator Tor Kjetil Gardåsen har ledet samtidsdokumentasjonen i prosjektet ”ferieliv i Kragerø” fra Telemark Museum. Her på ferga til Jomfruland med Kragerø i bakgrunnen.

Foto: Øyvind Arntsen / NRK

Han tar deg med på en fergetur fra Kragerø til Jomfruland for å observere både hytter, båter og ikke minst menneskene som ferdes der. – Setter vi det på spissen så er Kragerøskjærgården en symbolsk krigsarena hvor de forskjellige gruppene av ferierende står mot hverandre og konkurrerer, sier Gardåsen. Han har delt de ferierende inn i en rekke undergrupper, og ruller opp hele feriehistorien rundt Kragerø fra de første hyttene kom for fullt i mellomkrigstiden. – Bare ta dette med patriarkatet, sier Gardåsen. – Ja, hva er det, sier vi. – For det første er ferielivsansiennitet viktig. De som har vært med lenge og arvet sine landsteder, det er selve aristokratiet her i Kragerøskjærgården. De viser det med å ta vare på gamle båter, la klær fra forrige generasjon henge på hytta, som den rene fetisjisme.

skikker og symboler

Turistene strømmer i land på Tårnbrygga på Jomfruland

Turistene strømmer i land på Tårnbrygga på Jomfruland.

Foto: Øyvind Arntsen / NRK

Men først og fremst er det det at prisene er så høye at hyttene overdras veldig sent. Da sitter den eldre generasjon med eiendommene og sørger for at ferie på hytta blir et opphold i et patriarkalsk, eldrestyrt småsamfunn, hvor neste generasjon ikke har noe de skulle ha sagt og må rette seg etter de eldre. På fergeturen reiser vi forbi Schweigårdsholmen og Helge Kroghs gamle hytte, hvor det var ”Syndere i sommersol”, og vi kommer ut på Tårnbrygga på Jomfruland. På Kystkultursenteret der møter vi medforfatter Jørgen Haave som forteller om hvordan livet på paradisøya har forandret seg mye de siste par tiårene. – Men nå må museene skjerpe seg, sier Haave, som mener at samtidsdokumentasjon og et prosjekt som ”Ferieliv i Kragerø” er viktig for å gjøre museene relevante for publikum. - Vi forsøker å gi mennesker selvinnsikt om hvem de er, hvor de kommer fra og hvor de går hen, sier Gardåsen.

Få med deg spennende historie i Museum, NRK P2, lørdag 18/8 kl. 16.03, søndag 19/8 kl. 19/8 og torsdag 23/8 kl. 19.03. Programleder er Øyvind Arntsen