Hopp til innhold

Femten år med Herreavdelingen

Herreavdelingen rundet 15 år i beste velgående og feiret med jubileumssending sammen med en rekke musikalske venner i Store Studio tirsdag 18. januar.

Herreavdelingens Finn Bjelke og Yan Friis

Bilde: Radioprogrammet Herreavdelingen har vært på lufta i femten år. - Yan Friis og jeg er jo blitt to gretne, gamle gubber på disse åra, men vi holder ut og en stor lytterskare holder også ut med oss, sier Finn Bjelke.

Foto: Ole Kalland / NRK

Selveste Kringkastingsorkestret var blant de mange som kastet glans over Herreavdelingen denne festkvelden.

Steve Harley & Cockney Rebel og Ken Kensley & Live Fire bidro også musikalsk, mens Yan Friis og Finn Bjelke selvfølgelig også var programledere for jubileumssendingen som de er det ellers.

Gjennom femten år har radioprogrammet Herreavdelingen spredd herresnakk, verbale krumspring og masse god musikk via eteren. - Det har vært femten utrolig morsomme år, og jeg ser ingen grunn til å slutte nå, sier Finn Bjelke.

- Det er jo helt absurd at vi har holdt på så lenge. Hvor er det blitt av alle disse årene. Skal jeg være ærlig er jeg litt overrasket over at programmet fortsatt rusler og går, sier Finn Bjelke.

- Yan og jeg er jo blitt to gretne, gamle gubber på de årene. Men vi holder ut og det virker som lytterne også holder ut med oss. Noen har vært med oss hele tiden, noen kommer til, andre kommer tilbake etter å ha hørt på oss før. Vi har lyttere som er 17 år og vi har bestemødre på over 60 som hører på oss. Vi har jo både fantastisk mange og fantastiske flotte lyttere, konkluderer Finn.

Født i P3
Sin fødsel hadde programmet i P3, men siden 1998 har programmet gått på NRK P1. En rekke programledere har vært innom, men Finn Bjelke har hele tiden vært en "rød tråd" og de siste årene har også Yan Friis hatt "fast plass".

Så tett er forholdet til lytterne at de konsekvent omtales som "Familien". - Den betegnelsen fortjener vår trofaste lytterskare. Og "Familien" har så absolutt sin del av æren for at Herreavdelingen er det programmet det er. Lytternes mange innspill og spørsmål former Herreavdelingen i stor grad. Ofte har Yan og jeg blitt enige om en retning på praten på forhånd, men så får vi SMS-er og e-brev som gjør at vi blir snakkende om noe helt annet, forteller Finn.

Sin egen musikk
Musikken har hele tiden vært en viktig ingrediens i Herreavdelingen. - Vi spiller jo litt annerledes musikk enn den typiske P1-musikken. Ofte ligger det store anstrengelser bak å framskaffe den musikken vi ønsker å spille. Men vi svetter gjerne litt for å gi "Familien" den musikken vi synes de fortjener, sier Finn Bjelke.

Navnet til tross. Kvinner omgir Herreavdelingen seg gjerne med. Gjerne en fast en. Slik har både Kine Gleditsch, Anne-Kat Hærland, Sarah Natasha Melbye, Ragnhild Silkebækken og Ingrid Bjørnov gjennom årene representert det kvinnelige kjønn og vært motvekt til alt herrepratet.

Rar gjeng
- Vi er en rar liten gjeng som lager dette radioprogrammet. Rar musikk, rar programledelse og rare lytterere, oppsummerer nestor Finn Bjelke.

I Store studio på Marienlyst tirsdag 18. januar er de der alle sammen - for å hedre en av P1s mest populære programposter.

Tirsdagskveldens hendelse i Store studio blir også foreviget av selveste fjernsynet og vil bli sendt på NRK på et senere tidspunkt.

NRK P1 tirsdag 18. januar kl 22.05.