Hopp til innhold

Etter Kon-Tiki

Hør Thor Heyerdahl fortelle om sin berømte ekspedisjon i et intervju fra 1998.

Kon-Tiki

Thor Heyerdahl og Kon-Tiki tilbakela over 8000 kilometer før de nådde Fransk Polynesia.

Foto: NRK

28. april 1947 la Heyerdahl og hans mannskap på fem ut fra Peru med balsaflåten Kon-Tiki. Målet for den hasardiøse reisen var å nå Polynesia, og dermed bekrefte teorien om at søramerikanere i oldtiden kunne ha vært med på å kolonisere øyene i Stillehavet.

50 år etter Heyerdahls dramatiske seilas møtte Tron Øgrim eventyreren i hans hjem på Tenerife. Her forteller han om Kon-Tiki og andre av sine senere ekspedisjoner:

Kon-Tiki ekspedisjonen

Thor Heyerdahl og Kon-Tiki legger ut fra Peru 28. april 1947.

Foto: AP/Scanpix

Dramatisk tur

Flåten de brukte var en nøyaktig kopi av farkoster inka-indianerne brukte, og fikk navnet sitt etter inkaenes solkonge. 101 dramatiske dager senere, etter å ha drevet med strøm og vind i over 8000 kilometer og opplevd både brann ombord og flere møter med hai, kunne de utslitte sjøfarerene gå i land på en liten øy i Fransk Polynesia.

Fremdeles uklart

Med dette klarte Heyerdahl å bevise at de primitive farkostene var sjødyktige også over lange avstander, og at kolonisering fra Amerika i hvert fall var en teoretisk mulighet. Selv om de aller fleste forskere fremdeles mener at Polynesia ble befolket fra Asia, viser nyere DNA-analyse også genetiske spor av amerikanske gener.

LES: Heyerdahls teorier var trolig riktige

En sliten Kon-Tiki ved ankomst Oslo i 1947

En sliten Kon-Tiki ankommer Oslo i 1947.

Foto: Scanpix

Etter ekspedisjonen ble flåten tauet til Tahiti og fraktet til Norge. I 1949 ble det bygget et eget eget museum på Bygdøy i Oslo, hvor Kon-Tiki i dag er stilt ut. Boken om Kon-Tiki ble oversatt til nesten 70 språk, og solgte i mange millioner eksemplarer verden over. I 1951 ble det også laget en oscarbelønnet dokumentarfilm om ekspedisjonen.

Intervjuene med Thor Heyerdahl går på NRK Gull 7. juli og 14. juli. Reprise påfølgende søndager.