NRK Meny
Normal

Midtsommernattsdrøm fra La Scala

Det handler om forelskelsens blindhet - eller klarsyn - i Benjamin Britten og Peter Pears opera.

La Scala
Foto: ANTONIO CALANNI / AP

Benjamin Brittens og Peter Pears opera ”A Midsummer Night´s Dream” er bygget over William Shakespeares skuespill, og handler om kjærlighetens mangslungne veier. Og om forelskelsens blindhet – eller klarsyn.

Akt 1:
Alveverdenen er i opprør fordi det har oppstått uoverensstemmelser mellom deres konge Oberon og hans hustru Tytania.
Oberon ber skogsånden Puck skaffe en trylleblomst – en blomst som har en saft som skal få Tytania til å bli forelsket i den første hun møter.
Kjærlighetsparet Hermia og Lysander har flyktet ut i skogen. Hermias far vil nemlig gifte henne bort til Demetrius som Helena allerede er vilt forelsket i.
Oberon vil gripe inn og gir Puck ordre om å helle tryllesaften i øynene på Demetrius.
Da Hermia og Lysander legger seg til å hvile i skogen er Puck så uheldig å dryppe tryllesaften i øynene til Lysander - noe som jo ikke var meningen.
I det han slår opp øynene står Helena framfor ham. Han forlater øyeblikkelig den sovende Hermia og følger etter Helena, som på sin side ikke vil vite av denne innpåslitne beileren.
Alvene har vugget Tytania i søvn og Oberon klarer dermed å få dryppet noen dråper av tryllesaften i hennes øyne.

Akt 2:
En gjeng med håndverkere er kommet ut i skogen for å øve på tragedien ”Pyramus og Tisbe” som de har planer om å framføre i bryllupet til Thesevs og Hippolyta. Puck morer seg med å forvandle Bottoms hode til et eselhode, noe som sjokkerer de andre håndverkerne.
I det Tytania våkner får hun øye på Bottom og forelsker seg øyeblikket i dette underlige vesenet.
Det går opp for Oberon at Puck har fortryllet Lysander i stedet for Demetrius og han vil rette opp feilen, men nå har Helena to beundrere som vil duellere om henne og de to damene ryker i tottene på hverandre.
Oberon innser hvilke følger hans og Tytanias uoverensstemmelser har fått og han gir Puck ordre å rette opp igjen alle misforståelsene.

Akt 3:
Puck lokker de elskende parene tilbake til det stedet hvor de møtte hverandre for første gang. Han får dem til å sovne slik at han kan fri dem fra trolldommen.
Oberon føler medlidenhet overfor Tytania og han løser også henne fra trolldomskraften. Hun våkner og ser da til sin forskrekkelse eselhodet som ligger der ved siden av henne, men Puck ordner det slik at Bottom raskt får tilbake sitt eget hode.
Når begge de elskende parene våkner av søvnen tror de at de har drømt alle forviklingene og drar litt fortumlet tilbake til Athen.
Der feirer Thesevs og Hippolyta sitt bryllup. Hermia og Lysander og Helena og Demetrius kommer for å be om lov til å gifte seg.
Håndverkernes forestilling av stykket ”Pyramus og Thisbe” blir en kostelig bryllupsunderholdning og skuespillerne gjør stor suksess.

Alvekongen Oberon: David Daniels, kontratenor
Alvedronningen Tytania: Rosemary Joshua, sopran
Puck, skogsånd i Oberons tjeneste: Emil Wolk, talerolle
Thesevs, hertug av Aten: Daniel Okulitch, bass
Hippolyta, forlovet med Thesevs: Natasha Petrinsky, mezzosopran
Lysander, forelsket i Hermia: Gordon Gietz, tenor
Demetrius, forelsket i Hermia: David Adam Moore, baryton
Hermia, forelsket i Lysander: Deanne Meek, mezzosopran
Helena, forelsket i Demetrius: Erin Wall, sopran
Bottom, vever: Matthew Rose, bass-baryton
Quince, tømmermann: Andrew Shore, bass
Flute, belgflikker: Christopher Gillett, tenor
Snug, snekker: Graeme Danby, bass
Snout, kjeleflikker: Adrian Thompson, tenor
Starveling, skredder: Simon Butteriss, baryton

Kor og orkester fra La Scala
Dirigent: Sir Andrew Davis
Opptak fra La Scala 6. juni -09