NRK Meny
Normal

En ekte bjørnejeger

Hermann Sotkajærvi har felt rundt 40 bjørner i Norge og Finland siden han begynte som jeger på 70-tallet.

Hermann Sotkajærvi
Foto: Mikkola, Roy, TV2 / Scanpix

I over 30 år har Hermann Sotkajærvi i Pasvik i Finnmark hatt naturen som sin arbeidsplass. Han vet mere om Bamse Brakar enn de fleste av oss. Ofte har han vært tett på bjørn, ikke bare på jakt, men også fordi han jobber med registrering av rovvilt. Han kjenner adferden til det store dyret så godt, at han aldri har følt seg truet på sine mange bjørneobservasjoner.

Hør: Bjørnejeger Hermann Sotkajærvi

Vær lydløs

bjørn

Bjørnen har god hørsel

Foto: PER LØCHEN / Scanpix

Det er viktig å bevege seg så stille som mulig skal en kommen tett inn på bjørnen. I likhet med de fleste rovdyr er det hørselen og luktesansen som er skarpest. Derfor bruker Hermann Sotkajærvi bare klær av vadmel når han skal på jakt.

De moderne tekstilene lager alt for mye støy med alle sine gnisselyder, hevder han. Det er også viktig å bevege seg mot vinddraget, slik at bjørnen ikke får ferten av deg, sier han.

Dyktige jakthunder

Blåbær 24.7.09

Blåbær er snadder også for tøffe bjørner!

Foto: Finn Busk, Flisa

Hermann Sotkajærvi forteller at han alltid bruker to hunder når han skal jakte bjørn. Det tar minst to år å trene opp en dyktig jakthund, det igjen forutsetter selvfølgelig at valpen har gode anlegg for dette helt i fra starten av.

Når hundene er ca. 4-5 meter fra bjørnen begynner de å bjeffe, ofte brøler bjørnen tilbake for å forsøke å jage dem vekk. Hundene jobber, en foran bjørnen, og en bak, slik at det blir umulig for dyret å komme seg unna. De er så tøffe, at den ene til og med kan bite seg fast i bakparten på bjørnen for å holde den på plass.

Så gjelder det for jegeren å komme på skuddhold, uten at bjørnen merker det. Og her er det viktig at både hunder og jeger er særdeles erfarne, for en ilsint bjørn er ingen spøk.

NRK Gull tirsdag kl.09.00 og kl.20.00