Hopp til innhold

En dikter fra Stratford 8:8

Han tok sine hemmeligheter med seg i graven, William Shakespeare. Testamentet hans røper ikke det aller minste om manuskripter eller bøker fra dikterens hånd.

Shakespeare first folio
Foto: KIRSTY WIGGLESWORTH / AP

Det er nokså tørr prosa om fordelingen av Shakespeares jordiske gods, inkludert et sverd og hans nest beste seng.

Arven etter Shakespeare blir større for hvert år som går. Shakespearefestivaler arrangeres over hele verden. Shakespearebaserte produksjoner for film og fjernsyn produseres på løpende bånd.

Det finnes teaterselskaper som bare spiller skuespill av Shakespeare i Nederland, USA og Japan. Interesserte kan oppleve barnas Shakespeare, feministisk Shakespeare og afroamerikansk Shakespeare.
Mengder av turister valfarter til Stratford upon Avon og The Royal Shakespeare Company fremfører årlig Shakespeares skuespill for tusenvis av tilskuere. Interessen for Shakespeare er enorm, og økende.

Spekulasjoner

I løpet av de snart 400 år som har gått siden dikterens død har spekulasjonene om hans person vært mange. Shakespeares status og omdømme har svingt med moter og retninger i åndslivet. Under Oliver Cromwells styre ble teater forbudt fordi det stred mot Gud og bibelens ord.

Med Stuartkongen Charles 2. på tronen ble teater igjen akseptert og populært. Kongen hadde tilbrakt lang tid ved solkongen Ludvig 14. hoff og tok med seg sansen for det formelle og opphøyde teater tilbake til England. Det var ingen plass for William Shakespeares folkelige livsutfoldelse.

Ny interesse

Renessansen for Shakespeare, gjenfødelsen for hans verk både på scene og som litteratur, kom først i gang med romantikken midt på 1800-tallet. Fra romantikerne spredte interessen for Shakespeare seg i alle retninger. Sigmund Freud psykoanalyserte mange av karakterene hans.

Skuespillene har blitt til operaer og balletter, og gitt inspirasjon til store musikkverk av verdensberømte komponister. Slik ståhei forventet han nok ikke, hanskemakersønnen fra Stratford. Men muligens en forutanelse om han var en mann for alle tider?

Inskripsjon til advarsel

På gravsteinen står i alle fall denne advarselen til den eller de som vil forstyrre ham i den evige hvile.

Good friend for Jesus sake forbeare,
To dig the dust enclosed here.
Blessed be the man that spares these stones,
And cursed be he that moves my bones.