En dikter fra Stratford 3:8

Å være skuespiller er ikke lett. På William Shakespeares tid fikk de ikke engang lov til å fremføre sin kunst i London by!

Globe-teatret i London
Foto: ADAM BUTLER / AP

Teateret var en ganske ny og beskjeden ting i England på Shakespeares tid. London hadde ikke hatt noe fast teater i mer enn en 10 års tid da Shakespeare først entret scenen. Det var bare noen ganske få som hadde sitt faste virke ved teatrene i den første tiden.

De beste skuespillerne måtte ofte tolke flere roller i samme skuespill. Småroller og forefallende arbeid ved teatrene ble utført av løsarbeidere som hang rundt teatrene på sørsiden av Themsen.

Ingen kvinner på scenen

Kvinnerollene på denne tiden ble spilt av gutter som ennå ikke var kommet i stemmeskiftet. Det var utenkelig at en kvinne kunne stå på en scene med ærbarheten i behold. Skuespillere stod ikke særlig høyt i kurs. De omreisende underholderne ble etter datidens løsgjengerlov likestilt med tiggere og taskenspillere. Borgerskapet i London ville ikke ha noe slikt i byen sin, og slik har det seg at de faste teatrene ble liggende utenfor den gamle bymuren.

Richard Herrmanns serie om William Shakespeare og hans tid kan du høre hver søndag kl 0600 på NRK Gull, med repriser samme dag kl. 13 og 22. Deretter sendes programmet påfølgende mandag kl. 2000 og torsdag kl. 1500.