NRK Meny
Normal

En annerledes kirke

Noen kaller det "Gospel brunch", andre kaller det "Hippie church". Hver søndag er det rungende blues og gospel mitt i kirketiden på utestedet "Maria's Taco Xpress" i Austin, Texas.

Sunday Hippie Church
Foto: Martin Johan Eggan / NRK

Man kan bli frelst av mindre. Under et meget enkelt tak av tre og plast sitter et hundretalls mennesker og spiser lunch, mens like mange svinger seg til tonene fra scenen. Klokken er 12 og vi nærmer oss nirvana.

Maria's Taco Xpress
Foto: Martin Johan Eggan / NRK

For uteliggerne

Dette er ikke et billig stunt for å trekke folk til "Maria's Taco Xpress". Selvfølgelig er det meningen å trekke folk, men hovedsakelig fordi alle pengene som kommer inn går til et godt formål. Gang på gang sendes en liten bøtte rundt i lokalet, hvor publikum oppfordres til å legge penger - omtrent som en kollekt, altså. Men pengene går ikke til noen kirke. De går rett til byens trengende - uteliggere, utstøtte og fattige.

I løpet av noen få år har man samlet inn mer enn én million dollar (mer enn fem millioner kroner). Og meningen er å fortsette så lenge det kommer folk. Det kan bli ganske lenge, for dette er noe av det mest populære - og vettuge - som finnes i Austin.

Musikalsk høymesse

Seremonien er delt i to: Det starter klokken 11 med ren gospel, hvor noen av byens beste sangere fremfører negro spirituals og religiøse sanger. Dette varer i ca tre kvarter, før scenen klargjøres for litt heftigere saker.

Gospel Brunch
Foto: Martin Johan Eggan / NRK

Omtrent samtidig med at baren åpnes - klokken 12 - braker det løs fra et orkester sammensatt av 8-10 musikere fra forskjellige band. Dette er den ene dagen da de spiller sammen, og da er det blues, country og rock'n'roll som står på menyen. Ikke sanger som starter med "I woke up this morning", men snarere tekster om frelse, håp, tro og tilgivelse.

Gamle hippier

Gråhårede hippier danser i sollyset mens kollekten blir større og større. Mannen som har ansvaret for å sende rundt bøtten sperrer øynene opp når en godt voksen dame i fullt cowboyutstyr (uten revolver, vel å merke) tar frem en pen bunke pengesedler - og putter hele bunken i bøtten.

- Bless you! sier mannen og gliser.

På scenen drar bandet i gang den ene gromlåten etter den andre. "Let's Work Together" og "Spirit in the Sky" blant dem. Et team fra en lokal TV-stasjon gjør opptak, og får med seg den norske delegasjonen som synger med av full hals.

Alle aldre

Det er en helt vanlig søndag, men det er likevel ikke plass til alle som vil inn på "Gospel brunch". Mange må snu slukkøret i døren, men de smarteste går rundt på baksiden og stiller seg i matkøen - som strekker seg 50 meter fra bardisken, forbi toalettet og ned til parkeringsplassen. Alt for å få seg en liten velsignelse i form av en god stund.

Hippie Church
Foto: Martin Johan Eggan / NRK

Publikum er i alle aldre. Hele familier, flokker med pensjonister, ungdom i alle varianter - både med og uten piercing og tatovering - og et tjuetalls hunder. Det er plass til alle i dette huset.

Halv to er det slutt for denne gang. Vi forlater "Maria's Taco Xpress" med følelsen av at vi har kastet våre bekymringer, og fått en liten bit av himmelen i bytte.