Hopp til innhold

En ambassade for ROM

Tre unge arkitekter setter opp et ”geriljabyggverk”” på Tullinløkka i Oslo for å gi Rom-befolkningen et midlertidig kulturhus. Hør også om romanikulturen i Oslo.

”En ambassade for Rom"- Tullinløkka, Oslo.
Foto: Tone Karlgård

- Vi er Rom. Fra april-mai reiser vi ut med campingvogner og så er vi tilbake igjen på høsten, i slutten av oktober. Men så, når vi er i Norge, savner vi et sted vi kan samles, et ressurssenter. Ikke noe dyrt og fancy, men et sted vi kan pusse opp og hjelpe hverandre. Særlig de unge trenger det, sier Jan Jansen, leder for en av de tre store Rom-familiene i Oslo og talsmann for foreningen Romani Kultura. Det er omtrent 500 personer i Oslos etniske romanibefolkning, og hittil har Oslo kommune avslått alle søknader om et kultur- og ressurssenter. – Det har vi oppfattet og det vil vi gjøre noe med, sier tre unge arkitekter som i noen år har drevet gruppen ”Fellesskapsprosjektet å Fortette Byen”, FFB.

Temporær arkitektur

Håvard Arnhoff, Eystein Talleraas og Joar Nango på scenekanten i den uferdige Ambassade for Rom.

Håvard Arnhoff, Eystein Talleraas og Joar Nango på scenekanten i den uferdige Ambassade for Rom.

Foto: Øyvind Anrntsen / NRK

Deres prosjekt er å sette opp det de kaller ”temporær arkitektur”, - enkle bygninger de tegner og bygger selv. Meningen er at byggverkene skal stå en kort tid og så blir de demontert og fjernet. – Vi ønsker å si noe om forholdet mellom det offentlige rom og allmennhetens mulighet til å bruke disse områdene, sier Eystein Talleraas, Joar Nango og Håvard Arnhoff. De utgjør gruppen FFB og har flere ganger slått til med midlertidige installasjoner i Oslos byrom. Denne gangen er det Tullinløkka de vil ”erobre”, i samarbeid med alle de tre store ROM-foreningene i Oslo. – Samarbeidet har gått bra, sier Håvard Arnhoff, - vi må tillate oss å gå en liten vei før vi kommer til målet, dette er vårt innspill og så kan noen andre ta over stafettpinnen.

Mobilt

Modell av ”kulturhuset”, som kan deles langs mønet. Fotoutstilling på utvendig fasade, Rom-flagget p

Modell av ”kulturhuset”, som kan deles langs mønet. Fotoutstilling på utvendig fasade, Rom-flagget på taket.

Foto: Øyvind Arntsen / NRK

Byggverket de lager er et mobilt hus som kan deles på midten, ved hjelp av kjerrehjul. På utsiden er det fotografier fra Romfamiliene, på innsiden er det en scene, kjøkken og et lite forsamlingsrom. I en periode på tre uker skal Rom-foreningene i Oslo fylle ”En ambassade for Rom” med kulturaktiviteter, konserter og utstillinger. Både Norsk Kulturråd og Fritt Ord har gitt støtte til prosjektet og Kulturhistorisk Museum er støttespiller.

Levende institusjon

En ”Ambassade for Rom” reiser seg på Tullinløkka. F.v Håvard Arnhoff, Jan Jansen, Joar Nango, Tone C

En ”Ambassade for Rom” reiser seg på Tullinløkka. F.v Håvard Arnhoff, Jan Jansen, Joar Nango, Tone C.S.Karlgård og Eystein Talleraas.

Foto: Øyvind Arntsen / NRK

– Dette er tredje året på rad vi samarbeider om markering av Rom-dagen den 8.april, sier museumslektor Tone Cecilie Simensen Karlgård. - Man får stadig høre at disse nasjonale institusjonene er støvete, gamle steder, men når man får invitert inn innvandrergrupper og etniske minoriteter og får etablert et samarbeid over tid, da er det liv og energi og liv laga for det som er et moderne museum. Man kan ikke bare stenge seg inne og være fornøyd med det som er innenfor veggene, sier Karlgård.

Få med deg spennende historie i Museum, NRK P2, lørdag 24/3 kl. 16.03 og søndag 25/3 kl. 08.03. Programleder er Øyvind Arntsen.