Eldbjørg til finalen

Valdresjenta Eldbjørg Hemsing spilte seg til finalen i den internasjonale solistkonkurransen Young Musicians mandag.

Eldbjørg Hemsing
Foto: NRK

Etter at 16 semifinalister fra hvert sitt europeiske land har spilt for juryen, ble det mandag kveld klart at norske Eldbjørg Hemsing fra Aurdal er blant de syv unge musikerne som får spille finale i Wien fredag 9. mai. Selve finalen foregår med fullt orkester på Rådhusplassen i Wien og det er ventet over 40 000 tilskuere. Finalen er også åpningsseremonien for den velrennomerte festivalen Wiener Festwoche.

Eldbjørg Hemsing intervjues av Østerriksk fjernsyn

Eldbjørg Hemsing intervjues av Østerriksk fjernsyn

Foto: Arild Erikstad / NRK

NRKs musikkmedarbeider Arild Erikstad forteller at det er en ny jury som vurderer finalistene, og at agenter og festivalarrangører følger de unge med våkent blikk.

- Og ikke å forglemme får jo de unge også et europeisk tv- og radiopublikum på flere millioner, så dette er en viktig mulighet til å få vist seg fram, sier han. Og legger til at han er imponert over Eldbjørgs evne til å tåle press og spille på sitt beste i konkurranse etter konkurranse.

Se Virtuosvinner Eldbjørg Hemsing i finalen

- Hun presterer utrolig profesjonellt, her er det et kraftig trykk fra mange hold, men hun spilte fantastisk også i semifinalen, mener Erikstad.

Fantastisk mulighet

Eldbjørg er den eneste av de fire fiolinistene i semifinalen som er med videre til siste runde. De øvrige landene som får se sin kandidat spille foran folkehavet til helgen er Hellas, Russland, Finland, Nederland, Slovenia og England.

- Dette er jo en fantastisk mulighet. Jeg har fulgt Virtuos-konkurransen som publikummer i mange år, og det er spesielt å plutselig være den som selv står midt i viraken, smiler Eldbjørg.

Saken fortsetter under bildet

Eldbjørg Hemsing

Eldbjørg Hemsing etter semifinalen.

Foto: Privat

Young Musicians er den Europeiske Kringkastingsunionens internasjonale konkurranse for klassike musikktalenter opp til 19 år. I forfjor kom trompetist Tine Thing Helseth på en andreplass i finalen, og det ble et springbrett for prestisjefylte oppdrag i Europa.

Eldbjørg Hemsing spiller vinnerstykket fra den norske Virtuosfinalen, amerikaneren Franz Waxmans Carmenfantasi, 9. mai.

Direkte på tv, radio og nett

NRK 1 og nrk.no sender direkte fra finalen fredag 9. mai klokka 21.20, og radiolyttere kan følge sendingen i NRK P2 klokka 21.03.

Eldbjørg er den aller siste av finalistene ut på podiet fredag. Her er rekkefølgen:

1. Jan Gricar, 16, Slovenia, Saxophone

2. Anastasia Kobekina, 13, Russia, Cello

3. Philip Achille, 19, United Kingdom, Chromatic Harmonica

4. Roope Gröndahl, 18, Finland, Piano

5. Dionysios Grammenos, 18, Greece, Clarinet

6. Steven Bourne, 19, The Netherlands, Cello

7. Eldbjørg Hemsing, 18, Norway, Violin

Her er de syv finalistene i EBUs Young Musicians 2008

Her er de syv finalistene i EBUs Young Musicians 2008

Foto: Arild Erikstad / NRK