P2-solist med KORK

- Tida etter Virtuos har vært helt utrolig, sier Eldbjørg Hemsing. Denne uka er hun i Oslo for å spille med Kringkastingsorkestret.

Eldbjørg Hemsing
Foto: NRK

Det er en travel fiolinvirtuos som er på snarvisitt i Oslo for å være P2-solist med Kringkastingsorkestret. Etter seieren i NRKs Virtuos og tredjeplassen i EBUs Young Musicians har Eldbjørg flyttet til Wien for å studere, og samtidig har det strømmet på med oppdrag for valdresjenta.

- Tiden etter Virtuos har på mange måter vært helt utrolig - jeg har fått tatt et skritt opp karrieremessig. Jeg har fått veldig mange tilbud, og nå studerer jeg i Wien hos Boris Kuschnir for å utvikle meg videre. Her får jeg på plass alle detaljene i spillet, og det gir en stor trygghet. Når jeg spiller konserter så ofte må jo repertoaret sitte ordentlig, smiler hun.

Stortrives i Wien

Det var nettopp i Wien Eldbjørg kapret tredjeplassen i Young Musicians, og som student i storbyen har hun allerede rukket å finne seg godt til rette.

- Åh - det er herlig å være der, det er deilig å være der blant alle som kommer dit og alt som skjer, sukker Eldbjørg. All medgangen tiltross, hun har ingen problemer med å motivere seg til studenttilværelse med øving og hardt arbeid.

- Nei, jeg vet jo hvor jeg vil, og vet også at det er et stykke igjen dit. Det gir en fantastisk følelse å spille med et orkester foran et publikum, så etter en konsert er det det ikke noe vanskelig å motivere seg til å jobbe videre.

Lett når man kan det

På konserten med KORK spiller hun Béla Bartóks andre fiolinkonsert fra 1938. Den folkemusikk-inspirerte ungareren har skrevet musikk med krevende utfordringer både for orkester og solist.

- Den har sine utfordringer, men det er jo sånn at når man har lært noe så er det ikke så vanskelig lenger. Musikken er veldig kontrastfylt, med både det heftig folkloristiske og det transparante og melodiske. Bartok ville jo skrive den som en variasjonssats, men så fikk noen overbevist ham om at den burde bli en konsert. Her det mye samspill med orkesteret, ikke bare solo og orkesterpartier hver for seg, så det er bra vi har hatt godt med prøvetid, sier hun.

På fredag spiller hun altså med Kringkastingsorkestret i Store Studio klokka 18.00. I tillegg Bartòk får du høre Beethovens Promteus-overture og 4. symfoni med KORK og dirgent Peter Szilvay.

Konserten sendes direkte på NRK 5.1. med fet surroundlyd intakt, og blir også senere sendt på NRK P2.

Les også:

KORK direkte på NRK 5.1!

Eldbjørg Hemsing i Store studio