Dobbelt sjokk

En bilulykke gjorde henne ufør. Så dro mannen fra henne også.

Bilulykke

En bilulykke kan få flere konsekvenser enn de fysiske skadene.

Foto: Illustrasjonsfoto: Ragnvald Christenson / SCANPIX

Min daværende mann og jeg hadde vært og besøkt min gamle mor for å fortelle at vi skulle dra på ferie dagen etter. Vi hadde med jordbær og fløte, og hadde det riktig trivelig før vi måtte ta farvel og reise hjem for å pakke.

U-sving

Omkring to kilometer fra der vi bor kolliderte vi med en annen bil, som foretok en u-sving i 80-sonen.

Det begynte å brenne under det forvrengte panseret. Jeg hadde problemer med å puste, og ble kjørt til sykehuset i ambulansen som kom samtidig med brannbilen. Jeg hadde brudd i brystbeinet, så jeg ble lagt til observasjon.

Halvannet døgn senere fikk jeg et stort hjerneinfarkt (hjerneslag). bilbeltet hadde ødelagt den høyre pulsåra til hodet, slik at den tettet seg. Jeg var lam i hele venstre side, og fikk beskjed om å regne med å sitte i rullestol resten av livet.

Mistet finmotorikken

Men etter 10 dager tok jeg mine første nølende skritt igjen.

En periode med intens trening både på sykehusets rehabiliteringsavdeling og på Sunnaas fulgte. Jeg kunne til slutt gå tilnærmet normalt. Men venstre hånd var det verre med; den hadde mistet finmotorikken og var, og er fortsatt, til liten nytte.

Som om ikke dette var nok valgte min mann å be meg flytte ut fra hjemmet vårt. Ekteskapet var ikke lenger slik han hadde forestilt seg; jeg kunne ikke lenger danse, gå i fjellet eller fungere ordentlig i båten vår.

Mistet alt

I løpet av kort tid mistet jeg alt; førligheten, mann, hjem, svigerfamilie og venner.

Det viste seg raskt at mannen min hadde forelsket seg i noen andre. Livet ble på et øyeblikk snudd på hodet. Jeg sliter fremdeles med å akseptere den nye kroppen min og tilværelsen alene.

Det positive er at jeg fortsatt får kjøre bil og jeg klarer det meste bare jeg blir sint nok. Staheten min har nok hjulpet meg til å måtte gå videre.